Trondheim Norja nähtävyydet

Trondheim Norja nähtävyydet parhaimmistoa ovat Nidaros katedraali, Kristiansten linnoitus, Trondheimin vanha kaupunginsilta, Trondheim Kunstmuseum taidemuseo, ja laivaristeily Nivelda joella.

Nidaros katedraalia pidetään yleisesti Norjan merkittävimpänä kirkkona.

Kirkko toimi Norjan arkkipiispan katedraalina vuodesta 1152 vuoteen 1537, jonka jälkeen se on ollut luterilaisten piispojen katedraali Trondheimissa.

Katedraali on rakennettu romaanisen ja gotiikan arkkitehtuurien tyylisuuntien periaatteiden pohjalta, ja se on toiminut rakentamisestaan merkittävänä pyhiinvaelluskohteena kristityille eri puolilta pohjoista Eurooppaa.

Rakennus toimi myös Norjan kuninkaiden kruunajaiskirkkona 1400-luvulta eteenpäin, ja viimeinen kruunajaistilaisuus kirkossa järjestettiin vuonna 1906.

Tästä perinteestä jäljellä kirkosta löytyvät vielä kruununjalokivet ja -aarteet, jotka ovat näytillä yleisölle.

Kristiansten linnoitus (kristiansten-festning.no) sijaitsee Trondeimia ympäröivällä kukkulalla kaupungista itään, ja sitä rakennettiin vuosina 1681-1685 suojelemaan kaupunkia ulkopuolisten hyökkäyksiltä.

Linnoituksen historiallinen hetki koitti vuonna 1718, kun se toimi Norjalaisten puolustuksen ytimenä ruotsalaisten joukkojen piirittäessä Trondheimin kaupunkia.

Linnoitus otettin pois sotilaskäytöstä vuonna 1816 kuningas Kaarle XIV Juhanan toimesta, ja nykyään vierailijat voivat käydä tutustumassa linnoitukseen.

Trondheimin vanha kaupunginsilta, jota kutsutaan myös ‘Bybroa’ nimellä, ylittää Nidelva joen eteläisestä päädystä Kjøpmannsgata katua Bakklandetin puolelle.

Silta rakennettin vuonna 1681 yhdessä kenraali Johan Caspar von Cicignonin Trondheimin kaupunkia varten laatiman jälleenrakentamisen ja Kristiansten linnoituksen rakentamisen yhteydessä.

Cicignonin suunnitelman barokkityylin kädenjälki näkyy edelleen useissa kauneimmissa Trondheimin kaupungin kaupunginosissa.

Silta jälleenrakennettiin vuonna 1861 ja se on nykyisin yksi tärkeimmistä kaupungin maamerkeistä yhdessä Nidaros katedraalin kanssa.

Siltaa kutsutaan myös nimellä “Lykkens portal” (Onnen portti), Oskar Hoddøn sillasta tekemän valssin “Nidelven stille og vakker du er” sanojen mukaan.

Trondheim Norja nähtävyydet parhaimmistoa on myös Trondheim Kunstmuseum taidemuseo (www.tkm.museum.no), joka on Norjan kolmanneksi suurin julkinen taidekokoelma, ja jonka pääkokoelmat ovat norjalaista taidetta periodilta noin vuodesta 1850 nykypäivään.

Taidekokoelman kulmakiven muodostaa kotimaisen norjalaisen taiteen lisäksi myös tanskalainen taide 1900-luvun lopulta nykyaikaan saakka.

Museon näyttelyt muodostuvat pysyvien kokoelmien lisäksi myös vaihtuvista norjalaisista ja kansainvälisistä taidekokoelmista.

Museon sijainti on ihanteellinen aivan Nidelva joen rannalla, ja se on yksi Trondheimin suosituimpia nähtävyyksiä kävijämäärillä mitattuna.

Laivaristeily Nivelda joella on risteily Trondheimin profiilia halkovan ja sen luonteen luovan joen varrella, ja risteilyyn kuuluu osana usein myös sataman kanavat ja Trondheim fjord risteily.

Usein Ravnkloa satamasta lähtevät risteilyt käyvät myös Munkeholmen saarella, joka on Trondheimin kaupungin edustan saarella sijaitseva linnoitus, joka on historiansa aikana toiminut niin sotilaslinnana, vankilana, kuin luostarinakin.

Risteilyjen järjestäminen on riippuvainen vuoroveden tasosta, sillä veneiden täytyy mahtua jokea ylittävien siltojen alitse, joka onnistuu vain vuoroveden ollessa suotuisa.