Trondheim nähtävyydet top 5 – Norjan nähtävyydet

Trondheim nähtävyydet top 5 parhaimmistoa, jotka kuuluvat myös Norjan nähtävyydet kohokohtiin, ovat Nidarosin tuomiokirkko, Kristianstenin linnoitus, Gamle Bybro, Trondheimin taidemuseo, sekä risteily Nivelda-joella.

Nidarosin tuomiokirkko, joka toimi koko Norjan arkkipiispan tuomiokirkkona vuosina 1152-1537, pidetään yleisesti Norjan merkittävimpänä kirkkona, ollen suosittu pyhiinvaelluskohde kristityille eri puolilta maailmaa.

Kirkkoa rakennettiin vuodesta 1070 saakka Pyhän Olavin, viikinkikuninkaan, joka toi kristinuskon Norjaan, hautapaikan kohdalle.

Trondheim nähtävyydet - Nidarosin tuomiokirkko - Norjan nähtävyydet.

Nidarosin tuomiokirkko.

Tuomiokirkko (nidarosdomen.no/en/) toimi Norjan kuninkaiden kruunajaiskirkkona 1400-luvulta aina viimeiseen kuninkaalliseen kruunajaistilaisuuteen vuonna 1906. Tästä perinteestä jäljelle näihin päiviin saakka on jäänyt kokoelma kruununjalokiviä ja aarteita, jo itsessään Trondheim nähtävyydet kohokohta, jotka ovat näytillä yleisölle.

Voit tutustua tuomiokirkkoon opastetun kierroksen puitteissa, joita on tarjolla mm. englanninkielellä (ei tosin suomeksi). Opastettu kiertokäynti sisältää ainutlaatuisen tilausuuden nähdä muutoin yleisöltä suljettuja alueita sekä piilotettuja huoneita ja salaisia kamareita.

Nidarosin tuomiokirkko - Trondheimin nähtävyydet.

Kesäkautena kirkko tarjoaa kävijöille mahdollisuuden nousta ylös kirkontorniin. Reitti ylös on kaikkiaan 172 askelman pituinen, pimeää ja kapeakulkuista portaikkoa pitkin, mutta ylhäällä matka palkitaan uskomattomilla näkymillä yli Trondheimin kaupungin keskustan.

Kristianstenin linnoitusta (visittrondheim.no/kristiansten-fortress), joka sijaitsee Trondeimia ympäröivällä kukkulalla kaupungin keskustasta itäänpäin, rakennettiin vuosina 1681-1685 suojelemaan paikkakuntaa ulkopuolisten hyökkäyksiltä.

Kristianstenin linnoitus - Trondheim nähtävyydet.

Kristianstenin linnoitus.

Linnoituksen historiallinen hetki koitti vuonna 1718, kun se toimi norjalaisten voittoisan puolustuksen ytimenä ruotsalaisten joukkojen piirittäessä Trondheimin kaupunkia. Paikka otettin pois sotilaskäytöstä vasta vuonna 1816 kuningas Kaarle XIV Juhanan toimesta.

Nykyään linnoitus-alue on kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä, jolta on upeat, panoramiset näkymät yli Trondheimin ja kaupunkia ympäröivien alueiden, aina vuonoille ja vuorille saakka. Linnoitusrakennus itsessään sisältää mielenkiintoisen, paikan historiasta kertovan museon sekä kolkot vankityrmät.

Trondheimin nähtävyydet - Norjan nähtävyydet - Kristianstenin linnoitus.

Voit myös ruokailla vierailun yhteydessä linnoituksen vieressä sijaitsevassa Kommandanten-ravintolassa (facebook.com/kommandantensnackbar/), joka on avoinna lounasaikoihin (klo 10-16) keskiviikosta sunnuntaihin.

Trondheimin vanha kyläsilta, paikallisesti ‘Gamle Bybro‘, on tunnetuimpia kaupungin maamerkkejä ja nähtävyyksiä, joka rakennettiin samaan aikaan Kristianstenin linnoituksen kanssa ja jonka historiallinen tarkoitus oli toimia tullisiltana kaupunkiin matkaileville sekä vartiopaikkana.

Trondheimin vanha kyläsilta - Norjan nähtävyydet.

Trondheimin vanha kyläsilta.

Historiallinen barokkityylinen silta, joka ylittää Nidelva-joen sen eteläisestä päädystä, yhdistäen pääväylä Kjøpmannsgatanin Bakklandetin kaupunginosaan, on suosittu valokuvauspaikka ja tapa nähdä tämän joenvarteen kasvaneen kaupungin kauneimmat kasvot.

Trondheimin nähtävyydet - Norja nähtävyydet.

Näkymät sillalta ovatkin inspiroineet monia norjalaisia taiteilijoita ja runoilijoita, ja se on saanut lempinimen “lykkens portal” (‘onnellisuuden portti’), Kristian Oskar Hoddønin paikan inspiroiman valssin “Nidelven stille og vakker du er” sanoituksen pohjalta.

Trondheim nähtävyydet parhaimmistoon ja kävijämäärillä mitattuna suosituimpiin lukeutuva Trondheim kunstmuseum (trondheimkunstmuseum.no/en), kaupungin taidemuseo, sisältää koko Norjan kolmanneksi suurimman julkisen taidekokoelman, tarjoten upean skaalan norjalaista taidetta aina vuodesta 1850 nykypäiviin saakka.

Yli 6 000 teoksen kokoisen taidekokoelman kulmakiven muodostavat norjalaisen taiteen ohella tanskalainen taide 1900-luvun lopulta nykyaikaan saakka, kertoen taiteen välityksellä tarinoita ja ajankuvia elämästä alueella. Museo järjestää myös erilaisia mielenkiintoisia, teemallisia vaihtuvia näyttelyitä vuoden mittaan.

Trondheimin taidemuseo - Trondheim nähtävyydet.

Trondheimin taidemuseo.

Taiteen ihailukierroksen päätteeksi voit tehdä ostoksia rakennuksen museomyymälässä, josta kotiinviemiseksi löytyy esimerkiksi näyttelyiden teemoihin liittyviä kirjoja, grafiikkateoksia, taideteemaista paperitavaraa, kyniä, sateenvarjoja, ja paljon muuta.

Risteily Nivelda-joella (trondheimbyboat.com/english) on hieno tapa tutustua Trondheimin profiilia halkovan ja sille luonteen luovan joen hienouksiin, risteilyvaihtoehdoihin kuuluessa myös käyntejä mm. sataman kanavilla sekä Trondheim-vuonolla.

Tyypillisesti Ravnkloa-satamasta lähtevät risteilyt käyvät myös Munkholmenin saarella, joka on Trondheimin kaupungin edustan saarella sijaitseva linnoitusrakennelma, joka on historiansa aikana toiminut niin sotilaslinnana, vankilana, kuin luostarinakin.


Vaikka risteilyjä järjestetään vuoden ympäri, niissä on aina säävaraus. Lisäksi isoimmilla laivoilla järjestäminen on myös riippuvainen vuoroveden tasosta, sillä niiden täytyy mahtua reitin siltojen alitse, joka onnistuu vain vuoroveden ollessa suotuisa.