Tsekki nähtävyydet

Tsekki nähtävyydet parhaimmistoa ovat Karlštejn linnoitus, Lednicen kylä, Kutná Horan kaupunki, Prahan linnoitus, sekä Karlovy Varyn kylpyläkaupunki.

Karlštejn linnoitus (hradkarlstejn.cz/en/) on iso goottiseen rakennustyyliin rakennettu linnoitus jonka rakennutti 1300-luvulla keisari Charles IV.

Linnoitus toimi aikoinaan myös paikkana, jonka muurien suojissa pidettiin valtakunnan kruununjalokiviä, pyhäinjäännöksiä, sekä muita kuninkaallisia aarteita.

Linnoitus sijaitsee 20 km Prahasta Karlštejnin kylässä, ja se on yksi kaikkein kuuluisimmista ja vierailluimmista nähtävyyksistä koko Tsekkien alueella.

Sen kohokohtiin kuuluu varsinkin sen 60m korkea ja erikseen vahvistettu Suuri torni, jonka muurien paksuus on 4-6 m, ja jonka sisällä on myös Pyhän ristin kappeli.

Lednicen kylä (www.lednice.cz) kuuluu kokonaisuudessaan UNESCO:n maailmanperintölistalle, ja sen on nostanut maailmanmaineeseen sen poikkeuksellinen alue suunniteltua maisemaa varsinkin Valaistuksen aikakaudelta.

Tähän UNESCO:n huomioimaan kokonaisuuteen kuuluu Lednicen linna palatsi sekä maan suurin puisto, joka kattaa 200 km².

Palatsi oli 1600-luvulla Liechensteinin prinssien kesäresidenssi, ja se on yksi Euroopan parhaimmista maalaisluksuspalatsi esimerkeistä.

Palatsia ympäröivä puisto on tehty englantilaiseen puutarhatyyliin, ja pitää sisällään useita romantiikan ajan rakennelmia, kuten keinotekoisen keskiaikaisen linnan rauniot.

Kutná Horan kaupunki (www.kutnahora.cz) on ollut Tsekkien historiassa yksi sen tärkeimmistä kaupungeista, ja se on nykyään yksi suosituimmista nähtävyyksistä sen sisältämien historiallisten rakennusten takia.

Hussite Sotien aikaan vuonna 1419 se oli Bohemian alueella toiseksi tärkein kaupunki Prahan jälkeen, johtuen osittain siitä, että siitä oli tullut useiden Bohemian kuninkaiden suosittu asuinpaikka.

Kaupungin tärkeimpiin historiallisiin rakennuksiin kuuluu mm. gotiikan arkkitehtuurityyliin rakennettu viisi-kulmainen Kostel Sv. Barbory kirkko 1300-luvulta, sekä Kostel sv. Jakuba kirkko ja sen 83 metriä korkea torni.

Prahan linnoitus (www.hrad.cz/en/prazsky_hrad/navsteva_hradu.shtml) on yksi maailman suurimmista jäljelläolevista linnoituksista.

Se on historiansa aikana ollut asuinpaikkana niin Tsekin kuninkaille, Pyhän Rooman keisareille, sekä Tsekkoslovakian presidenteille.

Linnoitusta on rakennettu, laajennettu, ja jälleenrakennettu lähes kaikilla suurimmilla arkketehtuurin tyyleillä viimeisimmän tuhannen vuoden ajalla.

Sen osarakennuksista linnoitus pitää sisällään mm. gotiikan tyylisuunnan St Vitus katedraalin, romaanisen ajan St. Georgen basilikan, luostarin, sekä useita palatseja.

Useimmat rakennukset linnoituksen alueella ovat avoimena yleisökäynneille, ja rakennuksissa on useita museoita, joista löytyy mm. Tsekin kruununjalokivet.

Tsekki nähtävyydet parhaimmistoa on myös Karlovy Varyn kylpyläkaupunki (www.mmkv.cz), joka sijaitsee läntisessä osassa Bohemiaa, Ohre ja Teplá jokien yhtymäkohdalla, noin 130 km länteen Prahan kaupungista.

Kaupunki on nimetty Bohemian kuninkaan ja Pyhän Saksalais-Roomalaisen valtakunnan keisarin Charles IV:n mukaan, joka perusti kaupungin vuonna 1370.

Kaupunki on ollut historiansa ajan kuuluisa kuumista lähteistään, sisältäen 13 päälähdettä ja noin 300 pienempää lähdettä, kuin myös lämmin vetisin Teplá joen.


Kaupungin hotelleista poikkeuksellisen kuuluisa on Grandhotel Pupp (www.pupp.cz) hotelli, jota käytettiin mm. vuoden 2006 James Bond Casino Royalessa elokuvassa (jossa se oli “Hotel Splendide” Montenegrossa).