Tucsonin nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltain Arizonan osavaltion Tucsonin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Saguaro kansallispuisto, Mt. Lemmon laskettelukeskus, sekä Arizona-Sonora aavikkomuseo.

Tucson on kotipaikka yhdelle Amerikan lännen ikonisimmista symboleista: jättikaktukselle eli saguarokaktukselle.

Tucson Arizona Yhdysvallat.

Tämä monoliittinen, subtrooppinen kasvi on nähtävillä aavikkoteiden varsilla sekä pitkin Tucsonin kukkulanrinteitä ja vuorenjuuria.

Parhaiten näet Arizonan kaunista ja ainutlaatuista aavikkomaisemaa käymällä Saguaro kansallispuistossa, joka on haarautunut kahteen suurikokoiseen maakaistaleeseen, sekä kaupungin itäisellä että läntisellä puolella.

Muihin Tucsonin nähtävyyksien kohokohtiin tässä suhteessa lukeutuu Arizona-Sonora aavikkomuseo, joka sijaitsee syvällä Tucsonin länsipuolen aavikkoseutua.

Arizona-Sonoran vaikuttava “elävä” museo sisältää laajoja kävelyväyliä, puutarhoja, ja uniikkeja ulkoilmanäyttelyitä, joissa voit päästä lähelle vuorileijonia, kojootteja, ja mahdollisesti nähden jopa pekareita.

Samalla kun olet kaupungin länsipuolella, sinun kannattaa pistäytyä myös Old Tucson Studios -studiotiloissa.

Suurimmat leffafanit tunnistavat nämä elokuvastudiotilat paikoiksi, joissa on kuvattu filmejä kuten Tombstone (1993) sekä Three Amigos (1986).

Old Tucson Studiosin kohokohtiin lukeutuvat Western-tyyliset tulitaistelut, hauskat saluunan kabaree-showt, sekä erilaiset karnevaalimaiset pelit ja nähtävyydet.

Historian ystäviä varten Tucsonissa on esimerkiksi Tucsonin taidemuseo ja historiallinen kortteli.

Voit käydä tutustumassa lisäksi kaupungin historiallisen vahvistetun linnoituksen jäänteisiin, ja kiertää joitakin Arizonan osavaltion vanhimpiin kuuluvista taloista.

1) Saguaro kansallispuisto (Saguaro National Park)

Saguaro kansallispuisto on maailman ainoa paikka, joka suojelee puitteissaan jättikaktusta (saguarokaktusta), Arizonan symbolia, joka kasvaa vain Sonoran aavikon alueella.

Voit nähdä tämän kuuluisan kasvin ja useita muita aavikkoelämälle tyypillisiä kasveja, joista kukin on osoittanut merkittävää vastustuskykyä sopeutuessaan ankaraan, läkähdyttävään ympäristöönsä.

Voit nauttia maisemista kuitenkin omasta ilmastoidusta autostasi käsin, tai seikkailemalla ulkoilmaan ja henkeäsalpaavissa maisemissa tapahtuville patikkaretkille katsomaan paikkakuntaa lähempää.

Puisto on jaettu itäiseen ja läntiseen osioon, joista kumpikin sisältää vierailijakeskuksen noin 24 km päässä Tucsonin keskustasta.

Molemmissa vierailijakeskuksissa on tarjolla opastettuja kiertokävelyitä maastoon, informatiivisia näyttelyitä, kirjakauppa, sekä käymälöitä.

Rincon Mountain vierailijakeskus löytyy itään kaupungista. Tucson Mountain District vierailijakeskus on puolestaan länteenpäin, osoitteessa 2700 N Kinney Rd.

2) University of Arizona

University of Arizona yliopiston kampus on erinomainen nähtävyys, paikka kävelyretkiin upeissa maisemissa, ikivanhojen oliivipuulehdikkojen ja varjoisten väylien puitteissa, joita ympäröivät kauniisti maisemoidut puutarhat täynnä palmupuita ja kaktuksia.

Paras paikka aloittaa tutustuminen yliopiston kampukseen on sen vierailijakeskus, jossa voit oppia lisää alueesta ja ottaa mukaan ilmaisen kartan.

Kohokohtiin kuuluvat mm. University of Arizonan taidekompleksi kansallisesti tunnetulla valokuva-arkistolla, josta löytyy esimerkiksi Ansel Adamsin, Arizona State Museumin, Centennial Hallin, sekä Flandreau Planetarium kokoelmia.

Osana kampukseen tutustumista sinun kannattaa jättää aikaa vanhan yliopiston päärakennuksen kiertämiseen, joka oli University of Arizonan ensimmäinen rakennus ja erinomainen esimerkki territoriaalisen aikakauden arkkitehtuurista.

Kampuksen kierroksen puitteissa on mahdollista myös aterioida yliopiston oppilasunion rakennuksissa operoimissa erilaisissa ruokailupaikoissa.

3) Pima lento- ja avaruusmuseo (Pima Air and Space Museum)

Pima lento- ja avaruusmuseo, joka on nähtävyys etenkin ilmailu-alan faneille, avasi ovensa toukokuussa 1976 noin 75 lentokoneen näyttelynä.

Sittemmin kokoelma on kasvanut yli 250 lentokoneen kokoiseksi, kattaen yli 32 hehtaarin kokoisen maa-alan.

Yhteensä museon toiminnot kattavat noin 60 hehtaarin alueen. Kohokohtiin lukeutuu esimerkiksi Lockheed Tristar, jota John F. Kennedy käytti presidentillisenä Air Force One kuljetuskoneena lyhyillä lennoilla ja lennoilla pienille lentokentille.

Museon yhteydessä on lisäksi kahvila sekä matkamuistomyymälä.

Saman instituution toimintaan kuuluu myös Titan Missile Museon, joka löytyy hieman Tucsonista etelään, Sahuaritan asuin-alueella. Voit ostaa halvemman yhteislipun molempien museoiden kiertämiseen.

4) Biosphere 2 Center

Tucsonista vähän pohjoiseen sijaitsee pieni yhdyskunta nimeltään Oracle, Arizona, jonka puitteissa oleva Biosphere 2 on omavarainen, keinotekoinen elinympäristö, joka sisältää kaikki maapallon (eli Biosphere 1:n) elementit.

Biosphere 2 on suljettu lasi- ja tilaraamirakenne, jossa on sisällä kaikkiaan seitsemän villin luonnon ekosysteemiä.

Nykyään Biosphere 2 rakennusta operoidaan Columbia-yliopiston tutkimusasemana, jonka johdosta paikan tontti sisältää myös yliopiston sivulaitoksen.

Voit tutustua Biosphere 2:n eri osiin opastetun kiertokäynnin avulla, kuin myös laitoksessa aikoinaan asuneiden koehenkilöiden entisiin asuintiloihin ja teknisiin kontrollihuoneisiin, joilla säädellään sisätilojen ilmastoja.

Paikka, joka on tutustumisen arvoinen osana Tucsonin lomaa, tarjoaa lisäksi erilaisia lapsille suunnattuja erikoisnäyttelyitä ja kiertokäyntejä.

5) Tucsonin taidemuseo ja historiallinen kortteli (Tucson Museum of Art and Historic Block)

Tucsonin taidemuseo pitää sisällään pysyvän näyttelyn Kolumbuksen aikakautta edeltäneestä taiteesta, Amerikan lännen taiteesta, latinalaisen amerikan taiteesta (antiikin ajoilta nykypäiviin), modernia ja nykytaidetta, ja aasialaista taidetta, kuin myös vaihtuvia näyttelyitä.

Kokonaisuuteen sisältyy lisäksi taidekoulu ja taidekirjasto. Museon tiloissa operoi korkeatasoinen muistoesinemyymälä.

El Presidion (alkuperäisen muureilla ympäröidyn kaupunkialueen) puitteissa oleva taidemuseo jakaa korttelin useiden historiallisen kotirakennusten kanssa, joista yksi kuuluu Yhdysvaltain kansalliseen historiallisten kohteiden luetteloon.

6) Tohono Chul Park

Tohono Chul Park on palkintoja voittanut kasvitieteellinen puutarha luoteis-Tucsonissa.

Puisto on ollut avoinna kävijöille yli 25 vuoden ajan, tuoden yhteen luonnon, taiteen, ja kulttuurin ainutlaatuisilla ja oivalluksia sisältävillä näyttelyillä.

Tohono Chul puiston puutarhat suunniteltiin houkuttelemaan alueelle etenkin kolibrilintuja sekä perhosia.

Kävely puutarhojen läpi voi tarjota matkan varrella myös vilauksia muista eksoottisista linnuista, liskoista, jäniksistä, ja jopa punailveksistä tai kalkkarokäärmeistä.

Aluella on kaiken muun ohella taidegalleria, tasokas bistro-ravintola, sekä matkamuistomyymälä.

Tohono Chul Park järjestää viikoittain lisäksi erilaisia tapahtumia ja kursseja.

7) Mt. Lemmon Ski Resort -laskettelukeskus

Noin tunnin ajomatkan päässä Tucsonista sijaitseva Mt. Lemmonin laskettelukeskus on auki vuoden ympäri, tarjoten talvisin laskettelua ja kesäisin erinomaisia patikointipolkuja.

Kiitos keskuksen korkeuden, noin 2743 metriä merenpinnan yläpuolella, paikan ilmasto on huomattavan erilainen Tucsoniin verrattuna.

Ei olekaan tavatonta, että turistit viettävät päivän laskettelemassa, ajaen sitten takaisin Tucsoniin viettämään iltapäivää hotellin uima-altaalla.

Huomaa, että kesäaikaan tarvitset luultavasti shortseja ja teepaitaa enemmän vaatetusta vuorelle mennessäsi. Laskettelurinteet ovat normaalisti avoinna joulukuun puolestavälistä huhtikuulle saakka.

8) Mission San Xavier del Bac

San Xavieria pidetään yhtenä koko Yhdysvaltojen hienoimmista esimerkeistä lähetysasema-arkkitehtuuria.

Lähetysaseman perusti isä Eusabio Kino, ja nykyään se toimii seurakunnan kirkkona Tohono O’odham -heimolle, isännöiden usein myös erilaisia konsertteja.

Rakennuksen koristeelliset sisätilat on huolellisesti entisöityjä, käyttäen tekniikoita, joita paikalliset oppivat Rooman Vatikaanin asiantuntijoilta.

Sisältä löytyy lukuisia alkuperäisasukkaiden esineitä, mukaanlukien kirjoja, karttoja, sekä valokuvia.

Voit käydä tutustumassa lähetysasemaan milloin tahansa, poikkeuksena jumalanpalvelusajat. Tiloihin on ilmainen sisäänpääsy, tosin useimmat jättävät pienen rahamäärän keräysastiaan, jonka tuloilla rakennusta pidetään kunnossa.

Lähetysaseman tontilla on pienikokoinen markkinapaikka, josta voit käydä ostamassa muistoesineenä aitoja amerikanintiaanien tekemiä koruja ja käsitöitä.

9) Old Tucson Studios

Old Tucson Studios on ollut lavasteena monille kansainvälisesti tunnetuille Western-elokuville, kuten OK Corral, Three Amigos, ja lukuisat John Waynen tähdittämät filmit, joiden vuoksi paikka on filmialan legendaarinen käyntikohde.

Vaikka tulipalo tuhosi osan tästä studiorakenteesta vuonna 1995, paikka on nykyisin entisöity alkuperäiseen kuntoonsa.

Käynti paikan päällä tarjoaa kaiken muun ohella myös upeat näkymät Tucsonin vuorille ja Sonoran aavikkomaahan.

Studiokäynnin yhteyteen on lisätty aikojen myötä erilaisia oheispalveluita, kuten poniratsastuksia, karnevaalipelejä, vaunuratsastuskierroksia, näyttelyitä, ja jopa oopperatalo live-esityksineen.

Old Tucson Studios kokemukseen kuuluvat antina lisäksi mahdollisuudet ostosten tekemiseen ja ruokailuun, tarjoten viihtyisää ajanviettoa vanhan villin lännen hengessä.

10) Arizona-Sonora aavikkomuseo (Arizona-Sonora Desert Museum)

Arizona-Sonora aavikkomuseo on yksi Tucsonin suosituimpia nähtävyyksiä, ja hyvästä syystä.

Osittain eläintarhana, osittain luonnonhistoriallisena museona, ja osittain kasvitieteellisenä puutarhana toimiva kohde operoi noin 8,4 hehtaarin alueella, ollen kotina lukuisille eläimille, jotka vaeltelevat vapaina elintiloissaan.

Päävierailijakeskuksen näyttelyihin tutustuttuasi voit tutustua alueeseen ja sen 3,2 km päällystettyihin kävelyväyliin, matkan varrella vastaan tullessa muun muassa uhanalaisia lajeja kuten meksikonsusi, mäntyaratti, oselotti, pitkähäntäkissa, sekä jaguarundi.

Paikka sisältää vähemmänkin uhanalaisia lajeja, mukaanlukien lehdenleikkaajamuurahaisia, mustakarhuja, amerikansaukkoja, paksusarvilampaita, valkonenäkarhuja, majavia, kojootteja, pekareita, mustahäntäpreeriakoiria, termiittejä, sekä juoksukäkiä.


Kohokohtiin kuuluvat myös lumoava kaktuspuutarha ja kolibri-lintuhuone.