Tukholman parhaat nähtävyydet

Katsaus Ruotsin pääkaupungin Tukholman parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Tukholman kuninkaanlinna, Moderna Museet, sekä Viikinkikylä Birka.

Tukholma pitää sisällään Ruotsin tiheimmän kokoelman kaupunkinähtävyyksiä, mukaanlukien yhden maailman ainutlaatuisimmista ja hienoimmista museoista, Vasa-museon.

Tämän museon keskuspisteenä on entisöity sota-alus, joka purjehti vain yhden, 3,7 km pitkän matkan vuonna 1628 ennen uppoamistaan.

Vasa-museon ohella Tukholman kaupungissa olevista kohokohdista monet on omistettu Ruotsin viikinki-historialle, luonnon nähtävyyksille, teatterille, modernille taiteelle, kuninkaalliselle perheelle, sekä Nobel-palkinnolle.

Jos haluat viettää aktiivilomaa Tukholman lähivesissä, paljolla on monipuolisesti vaihtoehtoja esimerkiksi veneilyä varten ja rantaloman viettoon.

1) Tukholman kuninkaanlinna (Kungliga Slottet)

Tukholman kuninkaanlinna Ruotsi.

Yli 600 huoneen kokoinen Tukholman kuninkaanlinna kuuluu maailman suurimpiin kuninkaallisiin asuinpaikkoihin.

Kuningas Carl Gustaf XVI ja kuningatar Silvia pitävät molemmat toimistotiloja rakennuksessa, kun taas linnan juhlasalia käytetään parlamentaarisiin iltatapahtumiin sekä juhla-aterioihin.

Kuninkaanlinnan kuninkaallisia asuntoja käytetään puolestaan kuninkaan ja kuningattaren järjestämiä vastaanottoja varten.

Rakennuksen kohokohtiin lukeutuu myös sen aarrekammio, jossa on pysyvästi näytillä mm. Kustaa Vaasan miekka, Lovisa Ulrikan kruunu, historiallisia hevosvaunuja, sekä monia muita aarteita.

Mikäli ehdit käydä tutustumassa vain lyhyen aikaa Tukholman nähtävyyksiin, sinun kannattaa käydä kokemassa kuitenkin kuninkaanlinnan sisäpihan perinteinen vahdinvaihto.

2) Tukholman kaupungintalo

Tukholman kaupungintalo omaa pohjoismaiselle arkkitehtuurille tyypillisen olomuodon, mukana kunnioitusta herättäviä yksityiskohtia, korkeuksiin nouseva torni, sekä tiilinen julkisivu.

Sisältä tämä kaupunginhallinnon toimipaikka näyttää puolestaan siltä, kuin se olisi otettu suoraan keskiaikaisen linnoituksen rakenteista.

Voit tutustua kaupungintaloon myös opastettujen kiertokäyntien avulla, joita järjestetään kolmenkymmenen minuutin välein päivän läpi kesäkuukausina.

3) Moderna Museet

Moderna Museet Tukholma Ruotsi.

Tukholman modernin taiteen museo, Moderna Museet, toimii huomiota herättävässä, Rafael Moneon suunnittelemassa rakennuksessa.

Museo omaa yhden koko Euroopan parhaimmista pysyvistä kokoelmista 1900-luvulla tehtyä taidetta.

Kokoelmaan sisältyy yhteensä 5000 maalausta, 25 000 vesivärityötä, piirrustusta, ja grafiikkateosta, sekä 100 000 valokuvataideteosta.

Kohokohtiin teosten joukossa nousevat esimerkiksi mestareiden kuten Picasso, Dalí, Miró, Duchamp, Warhol, ja Klee tekemät työt.

Museon myymälä on lisäksi erinomainen paikka löytää epätavallisia matkamuistoja Tukholman vierailulta.

4) Vasa-museo

Vasa on ainoa jäljelläoleva 1600-lukulainen laiva koko maailmassa.

Alusta koristaa kaikkiaan yli 700 veistosteosta, joko on yksi osoitus siitä faktasta, että Vasa oli aikakautensa mahtavin sotalaiva.

Syyt sen taustalla, miksi tämä suurenmoinen alus upposi ensimatkallaan vuonna 1628, vaikkakin kuningas Kustaa II Aadolf oli osittain syypää tapahtumaan.

Hän oli innokas laajentamaan ruotsalaista valtakuntaa, haluten Vasan omaavan niin monta tykkiä kuin mahdollista, joka todennäköisesti oli ainakin osasyy uppoamiseen.

5) Nobel-museo


Varsinainen vuosittainen Nobel palkintoseremonia, joka järjestetään joulukuun aikana Tukholman konserttisalissa, on vain yksi pieni osa palkintoa.

Nobel-museossa voit saada tietää palkinnon taustalla olevasta ainutlaatuisesta valintaprosessista, yli 30 palkinnonsaajan elämäntyöstä, sekä yksityiskohtia ristiriitaisia mielipiteitä aiheuttaneista palkinnonsaajista.

Museo kertoo tietysti kaiken myös itse palkinnon luoneesta henkilöstä, Alfred Nobelista.

6) Tukholman kulttuuritalo (Kulturhuset)

Tukholman kulttuuritalo on Ruotsin pääkaupungin kulttuurielämän keskus, jossa järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia läpi vuoden, mukaanlukien teatteria, performansseja, konsertteja, näyttelyitä, debatteja, sekä luentoja.

Kulttuuritalon kirjakauppa, “Konst-ig”, on yksi koko maan parhaista taiteeseen ja designiin keskittyneistä alan myymälöistä.

Rakennuksesta löytyy myös World News Café, josta saat ostettua kansainvälisiä sanomalehtiä ja aikakausilehtiä, sekä ravintoloita ja kahviloita, joissa on mukava levähtää ja keskustella viimeisimmistä talon näyttelyistä tai näytelmistä.

Kesäkauden aikana voit vierailla kulttuuritalon 700 m2 kokoisella Stockholmsterrassen-kattoterassilla juomia, lounasta, illallista, tai paikan yökerhoa varten.

7) Bergius kasvitieteellinen puutarha (Bergianska Trädgården)

Rauhallinen Bergius kasvitieteellinen puutarha on monien paikallisten suosikkipaikka kaupungissa, tarjoten erinomaisen kohteen paeta hetkeksi modernin Tukholman kiireistä elämää.

Kasvitieteelliseen puutarhaan kuuluu piirteinä mm. japanilainen lampi, yrttipuutarhoja, kauniita järvenvarren kävelypolkuja, kahviloita, ja kaksi konservatoriota eksoottisilla kasveilla (mukaanlukien maailman suurin vesililja) Etelä-Afrikan aavikoilta, Australiasta, tropiikista, sekä Välimeren alueelta.

8) Viikinkikylä Birka (Vikingastaden Birka)


Viikinkikylä Birka, joka on yksi koko Ruotsin suosituimmista turistinähtävyyksistä, on kylä, jossa asuivat aikoinaan rauhaisasti rinta-rinnan niin pakanat, ulkomaalaiset, kuin kristitytkin.

Ruotsin kuningas perusti tämän kauppasataman (joka on nykyään osa UNESCO:n maailmanperintöluetteloa) 700-luvulla jKr., mutta se hylättiin salaperäisesti vuonna 970.

Ruotsissa on olemassa suunnitelmia jälleenrakentaa kylän viikinkitalot, mutta jo olemassaolevat arkeologien menossa olevat kaivaukset antavat mielenkiintoisia näkökulmia tämän viikinkikylän arkiseen elämään.

Pääset Birka viikinkikylään lautalla, joka lähtee Tukholman kaupungintalon sillan luota. Lauttalippu sisältää samalla pääsylipun Birka-museoon, kuin myös opastetun kiertokäynnin UNESCON:n maailmanperintöluetteloon lisättyyn alueeseen.

9) Skansen

Vierailu Tukholmaan ei olisi täydellinen ilman käyntiä Skansenissa, joka on maailman vanhin ulko-ilmamuseo sekä elävä replika historiallisesta Ruotsista.

Yli 150 1700-luvulla ja 1800-luvulla rakennettua rakennusta on siirretty Skansenin ulko-ilmamuseon alueelle eri puolilta Ruotsia.

Voit tavata Skansenissa periodiasuihin sonnustautuneita ihmisiä työskentelemässä vanhanaikaisissa leipomoissa, apteekeissä, maatilojen kesälaitumilla, rautakauppiaan talossa, sekä keramiikkapajassa.

Lisäksi pääset tutustumaan Skansenin eläintarhassa pohjoismaille omaperäiseen eläimistöön.

Skansen Zoo sisältää yli 70 erilaista eläinlajia, mukaanlukien hirviä, poroja, ahmoja, maakarhuja, mutta myös lämpimämmistä ilmanaloista tuttuja otuksia (puoliapinoita, krokodiilejä, käärmeitä, jne.).

10) Pohjoismainen museo (Nordiska Museet)

Nordiska Museet Tukholma Ruotsi.

Tukholman kansallinen kulttuurihistorian museo, Nordiska Museet, on rakennuksena vaikuttava, tehtynä pohjoismaisten renessanssipalatsien tyylisenä, jonka vuoksi sitä luullaan usein Ruotsin kuninkaanlinnaksi.

Museo on yhtä vaikuttava sisätiloiltaan kuin se on julkisivultaankin, sisältäen mm. 126,5 metriä leveän ja 24 metriä korkean sisääntulohallin.

Nordiska Museet esittelee kaikkia ruotsalaisen kulttuurihistorian piirteitä aina vuodesta 1520 nykypäiviin saakka.

Näytillä olevaan esineistöön kuuluu esimerkiksi 1600-lukulaisia posliinitöitä, August Strindbergin maalauksia sekä yksityiskohtaisesti koristeltuja ruokailuvälineitä 1500-2000 luvuilta.


Mielenkiintoisimpiin osioihin lukeutuvat lisäksi mm. muotigalleria (vaatteita 1700-luvulta nykyaikaan saakka) ja kiehtova näyttely ruotsalaisista kansanperinteistä.