Turkki jalkapallo

Turkki jalkapallo kulttuuri tunnetaan menestyneistä seuroistaan kuten Fenerbahçe ja Galatasaray, sekä fanaattisista kannattajistaan.

Ensimmäinen ammattimainen jalkapallosarja perustettiin maahan vuonna 1904, kun Istanbulin jalkapalloliiga aloitti toimintansa.

Sarja toimi aina vuoteen 1959 saakka, jolloin sen korvasi Turkin Super Liiga, ja sen oheen oli aikojen kuluessa muodostunut alueellisia sarjoja myös Ankaraan, İzmiriin, Adanaan, Eskişehiriin, Tokatiin, ja Trabzoniin. Alueelliset sarjat kuitenkin pääsääntöisesti lopetettiin kaupunkijoukkueiden muodostamisten myötä 1960-luvun alkupuolella.

Nykyisellään toimiva Turkin jalkapallon ylin sarjataso on nimeltään (2009) Turkcell Super League, joka sisältää kaikkiaan 18 jalkapalloseuraa.

Sarjan voittaja ja kakkonen saavat paikan Euroopan Mestareidenliigan karsintavaiheeseen, kolmonen paikan UEFA Cup kilpailun karsintaan, ja nelonen UEFA Intertoto Cup kilpailuun.

Maan jalkapallocup-kilpailun (Fortis Turkey Cup) voittaja saa myös paikan Euroopan pelikenttien karsintoihin.

Maassa on Fortis Turkey Cup kilpailun lisäksi myös Turkish Super Cup niminen cup-kilpailu, joka on tosin vuotuinen peli, joka pelataan vuoden Turkcell Super League sarjan ja Fortis Turkey Cup kilpailun voittajan välillä.

Ylimmän sarjatason kolme vähiten pisteitä saanutta joukkuetta pudotetaan kauden jälkeen puolestaan ensimmäiseen divisioonaan, nimeltään (2009) Bank Asya First League.

Kaikkiaan maassa on neljä sarjatasoa joissa pelataan ammattimaisesti, ja niiden alta löytyy vielä amatööri sarjatasoja, joista on mahdollista nousta Turkin kolmanteen divisioonaan.

Kaikkein menestynein Turkin jalkapalloseuroista on Galatasaray, joka on voittanut eniten Turkin jalkapalloliigan parissa pelattavia mestaruuksia sekä UEFA Cup (1999-2000) ja UEFA Super Cup kilpailun (2000).

Turkin jalkapallojoukkueilla ei ole reservijoukkueita, vaan juniorijoukkueita, joihin kuuluvat alle-20 ja alle-18 vuotiaiden joukkueet.

Turkin jalkapallon edustusjoukkue pelasi ensimmäisen ottelunsa vuonna 1923, ja maa on mm. selviytynyt FIFA World Cup kilpailuun kahdesti, vuosina 1954 ja 2002.


Maan suurin menestys maajoukkuetasolla on vuoden 2002 kolmas tila FIFA World Cup kilpailussa. Turkki oli kolmas myös 2003 Confederations Cup kilpailussa, pääsi semi-finaaleihin Euro 2008 kilpailussa ja pelasi neljännes-finaaleissa Euro 2000 turnauksessa.