Turkki musiikki sisältää laajan valikoiman eri elementtejä aina Keski-Aasian kansanmusiikista aina moderneihin eurooppalaisiin ja amerikkalaisiin musiikkivaikutteisiin.
Tärkeä osansa maan musiikin kehitykseen ovat tuoneet myös historiallisen Ottomaanien valtakunnan eri osien musiikkityylilajit, joihin kuuluivat persialainen, balkanilainen, ja Bysantin musiikki.
Huomattava osa nykyisestä populaarimusiikista Turkista juontaa juurensa 1930-luvulla alkaneeseen Turkin modernisaation ja länsimaistumisen kauteen.
Useissa maan kaupungeissa ja kylissä on erittäin aktiivinen paikallinen musiikki-elämä, josta johtuu useiden alueellisten musiikkityylilajien olemassaolo.
Länsimaistyylisen pop-musiikin suosio on ollut kasvussa maan sisällä varsinkin 1990-luvun alkupuolelta, ja tuottanut sellaisia kansainvälisesti tunnettuja pop-tähtiä kuin Tarkan ja Sertab Erener.
Myöhäiseltä 1990-luvulta maassa on tuotettu aktiivisesti myös pop ja arabesque tyylilajeille vaihtoehtoista musiikkia, kuten turkkilaista rock, hip hop, electronica, rap ja tanssimusiikkia.
Maan klassisen musiikin perinteet juontavat juurensa varsinkin Ottomaani-periodin hovimusiikista.
Tätä perinnettä jatketaan nykyisin korkeatasoisissa klassisen musiikin opetuslaitoksissa, kuten konservatorioissa ja sosiaaliyhteisöissä, joista tunnetuin ja arvostetuin on Istanbulin Üsküdar Musiki Cemiyeti.
Ottomaani-periodi näkyy kuitenkin varsinkin maan tanssimusiikissa, ja sen kuninkaallisten haaremien vatsatanssimusiikista ja sen musiikin rytmistä, joka näkyy maan modernissa itämaisessa musiikissa.
Eurooppalaisistä säveltäjistä Turkki musiikki on vaikuttanut mm. Joseph Haydniin, jonka “Sotilaallinen sinfonia” sisältää turkkilaisia instrumentteja, ja Ludwig van Beethoven sävelsi mm. “Turkkilaisen marssin” osana tuotantoaan.
Wolfgang Amadeus Mozart puolestaan käytti paljon turkkilaisia teemoja oopperoissaan, kuten Die Entführung aus dem Serail (1782) oopperan Janissaarien kertosäe.
Eurooppalaiset sotilasmarssi soitinryhmät ottivat myös paljon vaikutteita 1700-luvulla Ottomaanien valtakunnasta, lisäten repertuaariin erilaisia soittimia.
Turkkilainen kansanmusiikki, eli Türkü, käsittelee tyypillisesti päivittäisen elämän aiheita, tosin vähemmän suurin termein kuin esimerkiksi Ottomaanien hovimusiikki.
Kansanmusiikilla on suuria alueellisia eroja, ja useat alueellisista vaikutteista liittyvät kansantansseihin, esimerkiksi hääseremonioissa tanssittavaan Zeybekiin.
Oma lukunsa Turkin musiikkivalikoimassa on ns. “Moskeija musiikki,” joka terminä viittaa musiikkiin joka liittyy Turkin islamilaisen uskonnon yhteisöön.
Suomalaisittain tunnetuin osa Turkki musiikki-elämää on kuitenkin sen pop-musiikki, jonka maailmanlaajuinen suosio on kasvanut aina 1970-luvulta alkaen.
Historiallisesti sellaiset artistit kuin Ajda Pekkan, Enrico Macias, ja MFÖ(Mazhar, Fuat, Özkan) yhdistivät onnistuneesti länsimaiset ja turkkilaiset vaikutteet omaan pop musiikkiinsa.
Nykyisen pop musiikin tyylilaji, ja sen suosio mm. Euroviisuissa, on saanut vaikutteita esimerkiksi artistilta Sezen Aksu, yhdeltä suosituimmista laulajista viime vuosikymmeninä Turkissa, ja jonka suojatteihin kuuluu euroviisuvoittaja (2003) Sertab Erener.
Isoimmat miestähdet pop musiikin saralla Turkissa ovat Tarkan sekä Mustafa Sandal, joista varsinkin Tarkan on saavuttanut listamenestystä Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa kappaleillaan kuten “Şımarık“.
Turkkilainen hip hop joka tunnetaan myös itämaisen hip hopin nimellä, on peräisin pitkälti turkkilaisten Saksan vierastyöläisten kulttuurista.
Suosittuihin Turkin rap musiikin artisteihin kuuluvat mm. Ceza ja Sagopa Kajmer.
Turkin rock musiikin tuotanto alkoi varsinaisesti myöhäisellä 1960-luvulla, jolloin suositut Amerikkalaiset ja Brittibändit saivat jalansijaa maassa.
Turkin sisällä syntynyt rock musiikki kuitenkin nopeasti yhdisti rock musiikin paikallisen kansanmusiikin perinteisiin…
…ja tätä osaa rock musiikista kutsutaan nykyisin Anatolian rock musiikiksi, ja jonka esiintyjistä suosituimpiin kuuluvat mm. Cem Karaca jaBarış Manço.
Turkki rock taiteilijoita, joiden musiikissa on enemmän länsivaikutteita ovat mm. maNga, Duman ja Mor ve Ötesi, sekä Şebnem Ferah, Özlem Tekin ja Teoman.
Hyvä tilaisuus kuulla turkkilaista rock musiikkia on erilaisilla rock festivaaleilla, joihin kuuluvat
- Barışarock,
- H2000 Music Festival,
- Rock’n Coke, sekä
- RockIstanbul.
Esiintyvistä Turkin tanssimusiikin DJ artisteista yksi kuuluisimmista on Mercan Dede, joka on tunnettu varsinkin trance musiikin yhdistämisestä historiallisiin Sufi lauluihin.
Turkin musiikkiyhtiöt sijaitsevat pääasiassa Istanbulin Unkapanın alueella. Musiikkiyhtiöiden etujärjestö MÜ-YAP edustaa noin 80% maassa tuotetusta musiikista.