Turkki nähtävyydet

Turkki nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Sininen moskeija, Topkapi palatsi, Istanbulin Istiklal katu, Turkin Riviera, sekä Cappadocia.

Nimensä moskeija on saanut sen sisustaa koristavista sinisistä tiilistä.

Rakennustyyliltään rakennus sisältää niin Bysantin aikaisia elementtejä, jotka ovat pääroolissa viereisessä Hagia Sofia rakennuksessa, kuin myös perinteisiä Islamilaista arkkitehtuuria, ja moskeijaa pidetään yleisesti viimeisenä klassisen periodin suurista moskeijoista.

Sininen Moskeija eli Sultan Ahmed Moskeija valmistui vuonna 1616, Ahmed I:n hallintokautena, ja se on yksi maailman merkittävimmistä rakennuksista.

Topkapi Palatsi (topkapisarayi.gov.tr) oli virallinen ja pääasiallinen Ottomaanien valtakunnan sulttaanien asuinpaikka vuosien 1465 ja 1853 välillä.

Palatsi toimi myös valtiovierailuiden ja valtiollisten tapahtumien pitopaikkana, ja nykyään se on yksi Turkin tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Palatsikompleksi muodostuu neljästä pääasiallisesta sisäpihasta ja useista pienemmistä rakennuksista. Olemassaolonsa huippuaikana palatsi oli koti yli 4,000 ihmiselle.

Vuonna 1853 Sulttaani Abdül Mecid I:nen siirsi hoviväkensä Dolmabahçe Palatsiin, joka oli ensimmäinen Eurooppalaistyylinen palatsi Istanbulissa, ja myös käymisen arvoinen Turkin käynnillä.

Topkapi Palatsi on toiminut vuodesta 1924 imperiaalisen ajan museona.

Istanbulin Istiklal Caddesi katu on elegantti 3km pituinen kävelykatu ja merkittävin kaupungin ostoskaduista, ja myös yksi maailman tunnetuimmista kaduista.

Katu sijaitsee historiallisella Beyoglun kaupunginosalla, ja sen varrella on luksusputiikkeja, musiikkikauppoja, kirjakauppoja, taidegallerioita, elokuvateattereita, teattereita, kirjastoja, kahviloita, pubeja, yökerhoja, sekä ravintoloita.

Kadun vaikuttavuutta lisää sen varrella olevien rakennusten 1800-luvun arkkitehtuuri, alkaen keskiaikaiselta Genovalaiselta kaupunginosaltaGalata tornin luota aina Taksim aukiolle saakka.

Suosittu tapa nähdä katu on ajaa sen päästä päähän historiallisella raitiovaunulla, jota varten kadun keskellä menevät kiskot tien pituuden matkan.

Turkin Riviera, jota kutsutaan myös Turkoosi rannikoksi, on rannikko-alue eteläisessä välimerellisessä Turkissa, käsittäen alueina Antalyan, Muglan sekä osittain Aydinin ja Izmirin provinssit.

Alue on maailmankuulu suotuisan säänsä, lämpimän merensä, sekä lukuisten luonnon ja arkeologisten nähtävyyksiensä takia.

Turkin riviera on ollut legendaarisessa maineessa kauneutensa takia myös läpi historian, ja esimerkiksi muinaisen Rooman valtakunnan Marcus Antonius antoi Turkin rivieran kauneimpana mahdollisena häälahjana rakastetulleen Egyptin Kleopatralle.

Alueen tunnetuimpiin ja kauneimpiin osiin kuuluvat Alanya, Antalya, Bodrum, Çesme, Fethiye, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Marmaris sekä Side.

Turkki nähtävyydet parhaimmistoa on myös Cappadocian historiallinen alue on tunnettu varsinkin kivimuodostelmistaan Göremen kansallispuistossa, jotka ovat vuosituhansien saatossa kuluneet sadoiksi upeiksi pylväiden ja minarettien muotoisiksi muodostelmiksi.

Göremen museo, joka on yksi alueen kohokohtia, on yksi keski-Turkin tunnetuimmista nähtävyyksistä, ja se on rakennuskompleksi joka käsittää yli 30 kivestä veistettyä kirkkoa ja kappelia, joissa on erinomaisia freskoja 800- ja 1000-luvuilta jKr.


Cappadocian alueella on myös mm. useita maanalaisia kaupunkeja, joita käyttivät pääasiassa varhaiset kristityt piileskelypaikkoina ennenkuin kristinuskosta tuli sallittu uskonto.