Turku nähtävyydet top 5 parhaimmistoa ovat Kauppatori ja Kauppahalli, Turun linna, Aboa Vetus Ars Nova, Turun tuomiokirkko, sekä Aurajokiristeily.
Kohteista Turun Kauppatori (turku.fi/kauppatori), jonka historia juontaa aina 1600-luvulle, on etenkin kaupungin kesäelämän keskus, jossa voit tehdä ostoksia, herkutella, ja nauttia erilaisista konserteista & tapahtumista, yhtenä esimerkkinä Vapputori (vapputori.fi).
Torikojuilta on mahdollista ostaa mm. tuoreita hedelmiä, vihanneksia, marjoja, kukkia, tuoretta kalaa, sekä erilaisia leipomotuotteita ja turkulaisia käsitöitä. Lisäksi Kauppatorilla on useita viehättäviä kahviloita ja kesäkuukausina jäätelökioskeja.
Turun Kauppatori.
Yksittäisiä kohokohtia torimyyjien joukossa ovat muun muassa Kotileipomo Tanniset (tanniset.com), tunnettu maukkaista pipareistaan ja muista perinteisistä leivonnaisistaan, sekä historiallisesta turkulaisesta raitiovaunusta käsin toimiva jäätelökioski Jäätelöratikka (facebook.com/Jäätelöratikka).
Jäätelöratikka (Turun Kauppatori).
Mikäli etsit aitoja varsinaissuomalaisia makuelämyksiä, niitä löytyy lisää 350 metrin päässä torilta sijaitsevalta, noin 40 myyntikojun ja ravintolan kokoiselta, vuonna 1896 avatulta Turun Kauppahallilta (kauppahalli.fi).
Turun Kauppahalli.
Kauppatoriin ja Kauppahalliin tutustuessasi sinun kannattaa tehdä ikimuistoisia Turku nähtävyydet makuseikkailuja paikallisen keittiön erikoisuuksiin, joista kuuluisimpia ovat rusinamakkara (makeahko herkku, johon Alvar Aaltokin ihastui Turussa asuessaan), maitojuusto, uunimakkara, hevosmakkarat, saaristolaisleipä (varilimppu), sekä mustikkamunkki.
Rusinamakkaroita (ostettuna Turun Mestaripalvilta – mestaripalvi.fi) puolukkahillolla.
Pysäköinti alueella on nykyään erittäin helppoa vuonna 2020 avautuneen, toriaukion alla sijaitsevan Toriparkki (turuntoriparkki.fi) parkkihallin ansiosta. Kaksikerroksisessa pysäköintihallissa, jonne sisäänajo tapahtuu Yliopistonkadulta, on paikkoja kaikkiaan 620 autolle sekä 20 sähköauton latauspistettä.
Turun linna (turku.fi/turunlinna), jonka historia juontaa aina 1280-luvulle asti ja joka oli Suomen renessanssiajan keskus 1500-luvulla, sisältää nykyisin nähtävyytenä dramaattisten puitteittensa ohella Turun kaupungin historiallisen museon pysyviä ja teemallisia vaihtuvia näyttelyitä.
Turun linna sen Linnanpuistossa järjestettävän Kesärauha-festivaalin (kesarauha.fi) aikaan.
Museon pysyvä päänäyttely on sijoitettu kokonaisuuden esilinna-rakennukseen, esitellen Turun linnan historiaa sen alkuvaiheilta tähän päivään saakka – elämää linnassa, niin arkea kuin juhlaakin eri aikoina sekä hoviväen että palvelusväen näkökulmista.
Päänäyttelyn ohella esilinnan kohokohtiin kuuluvat mm. sisustetut tyylihuoneet 1600–1800-luvuilta (maalauksia, antiikkihuonekaluja & asuja), Eerik XIV:n vankityrmä, ja Ritarisali.
Päälinnarakennus on omalta osaltaan etenkin keskiajan ja renessanssin elämästä kertova rakennushistoriallinen nähtävyys ja muistomerkki. Suosittuihin osioihin sen tiloissa kuuluvat esimerkiksi ullakkokerroksen Pohjoinen näyttelyhalli (lähes 800 esinettä 1600–1800-lukujen säätyläiskulttuurista), pienoismallinäyttely linnan rakennushistoriasta, Renessanssikerroksen juhlasalit, sekä Linnankirkko, jossa järjestetään vuoden mittaan elämyksellisiä kirkollisia toimituksia ja konsertteja.
Pohjoinen näyttelyhalli (Turun linna).
Yksi parhaista tavoista tutustua linnan tiloihin ja näyttelyihin on osallistua kesäkuukausina tarjolla oleville, opastetuille (periodipukuihin pukeutuneiden oppaiden johdolla tapahtuville), maksullisille Turun linnan arkea ja juhlaa -kierroksille (turku.fi/yleisoopastukset), joiden aikana tulevat tutuiksi linnan arki ja juhlat, sodat ja rakkaudet, sekä linnan keskiaikainen elämä ja renessanssihovin loisto.
Opastettu kierros Turun linnaan.
Voit ladata kännykkääsi myös ilmaisen Turun linnan ääniopastuksen (turku.fi/turun-linnan-aaniopastus) keskiaikaisen osan huoneisiin, yhteensä 11 eri kohteeseen. Ryhmät voivat tilata erikseen maksullisen, noin tunnin kestävän opastetun kiertokäynnin rakennuksiin.
Turun linnan turnajaiset.
Hyvä ajankohta vierailla Turun linnalla on sen alueella vuoden mittaan järjestettävien tapahtumien ja festivaalien aikana, yhtenä esimerkkinä teemaan sopivat, jokavuotiset, kesäaikaan järjestettävät Turun linnan turnajaiset (tournament.fi).
Aboa Vetus Ars Nova (avan.fi) on Turku nähtävyydet vaihtoehdoista kahden – arkeologian ja nykytaiteen – museon yhdistelmä, jossa pääset aikamatkalle vanhaan Turkuun ja ihastelemaan ajankohtaisten nykytaiteilijoiden teoksia sekä museon omaa taidekokoelmaa.
Aboa Vetus Ars Nova.
Osioista maanalainen Aboa Vetus, Suomen ainoa arkeologinen museo, tutustuttaa kävijät Turun keskiaikaisten kivitalojen raunioihin ja niihin esinelöytöihin, kuten hopeakoristeisiin veitsiin & kultasormuksiin, jotka viestivät alueen asukkaiden vauraudesta etenkin 1200–1500-luvuilla.
Aboa Vetus arkeologisen museon näyttelyitä (Aboa Vetus Ars Nova).
Yksi Aboa Vetus -museon kohokohdista on sen arkeologinen Luutarha-näyttely, joka esittelee mielenkiintoisimpia osioita (yli 30 eläinlajia) alueelta vuosien varrella kaivauksissa löydetyistä yli tuhannesta kilosta eläinten luita – niin hyöty-, koti-, riista- kuin haittaeläimiäkin.
Luutarha-näyttelyyn kuuluva koiran luuranko (Aboa Vetus Ars Nova).
Luutarha-näyttelyssä oppii mm. miten hauen nikamista on aikoinaan valmistettu leluja ja ahvenen evistä on ennustettu tulevaisuutta. Löytöjen kertomaa tarinaa täydentävät kuvataiteilija Taru Muuraimen tekemät hienot piirroskuvat.
Ars Nova, joka toimii Aboa Vetuksen yläpuolisissa tiloissa, entisessä Rettigin palatsissa (valmistunut vuonna 1928), sisältää Turku nähtävyydet kohokohtana puolestaan vaihtuvia nykytaiteen näyttelyitä sekä teoksia Aboa Vetus Ars Novan taidekokoelmasta suomalaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijoilta.
Ars Nova nykytaiteen museo – Marjatta Holman Maalauksia-näyttelyä (Aboa Vetus Ars Nova).
Painotuksena Ars Novan näyttelyissä noin 600 m2 kokoisissa galleriatiloissa kahden kerroksen puitteissa ovat taideteokset aina 1950-luvun puolivälin jälkeiseltä ajalta nykypäivään asti.
Museokauppa (Aboa Vetus Ars Nova).
Muistotavaroita käynnistä Aboa Vetus Ars Nova -museossa saa shoppailemalla paikan museokaupassa, jonka valikoimat kattavat ihastuttavan valikoiman lahjatavaroita, kauniita postikortteja & hauskoja leluja, kirjallisuutta, sekä hienoja muistikirjoja ja kalentereita.
Turun tuomiokirkko (turuntuomiokirkko.fi) on nähtävyyksistä keskiaikainen, 1200-luvun aikana valmistunut Suomen kansallispyhäkkö, toimiva kirkko, jossa juhlitaan elämää jumalanpalvelusten, perhejuhlien, konserttien, luentojen, taidenäyttelyiden, ja monen muun toiminnan muodossa.
Turun tuomiokirkko.
Kohokohtinaan tuomiokirkko, johon on vapaa pääsy, sisältää upeiden rakenteidensa puitteissa lukuisia kirkkotaiteen (turuntuomiokirkko.fi/taidehistoriakierros) hienoja yksityiskohtia, mukaanlukien keskiaikaisia maalauksia, joissa välitetään Raamatun kertomuksia, pyhimyslegendoja, sekä uskon oppeja aikoinaan lukutaidottomalle kansalle.
Lisänähtävyytenä on toisen kerroksen eteläisellä lehterillä sijaitseva Tuomiokirkkomuseo (pienellä sisäänpääsymaksulla). Vaikutuksen tekevä museo kertoo rakennuksen historiallisista vaiheista ja kirkollisesta elämästä aina 1300-luvulle saakka erilaisten esineistöjen avulla, mukaanlukien pyhimyspatsaita, alttarivälineitä katoliselta keskiajalta, sekä kirkkotekstiilejä ja hopeaesineitä uskonpuhdistuksen jälkeiseltä periodilta.
Tuomiokirkkomuseo (Turun tuomiokirkko).
Yksi parhaista tavoista kokea Turun tuomiokirkko on vierailla sillä jonkin tiloissa pidettävän kirkollisen tai muun tapahtuman (turuntuomiokirkko.fi/tapahtumia) yhteydessä ympäri vuoden, esimerkkinä helmikuun alkupuolella pidettävän Katedraali soi! -kirkkomusiikkiviikon (turunseurakunnat.fi/katedraali-soi) konsertit.
Turun yliopiston promootiojumalanpalvelus (Turun tuomiokirkko).
Vierailun kirkkoon kruunaa kahvihetki sen tunnelmallisessa, Ursulan kappelin kellariholvissa toimivassa Domcaféssa (facebook.com/domkahvila/), joka on avoinna kesäisin elokuun loppupuolelle saakka joka päivä ja kesäkauden ulkopuolella kirkkokahveja varten sunnuntaisin klo 10 alkavan messun jälkeen.
Monelle Turun kävijälle keskeinen lomaelämys kaupungissa on Aurajokiristeily, jonka varrella voi nähdä kauneimmat ‘täl pual jokke‘ (vanha Turku/Åbo) ja ‘tois pual jokke‘ (uusi Turku) nähtävyydet.
Aurajokiristeilyalus “Jokke”.
Jokiristeilyjä pysäkeillä aivan kaupungin keskustasta on mahdollista tehdä kahden eri yhtiön lautoilla, Jakke-jokilautan sekä Turku River Cruisesin kyydissä.
Näistä Jakke-jokilautta (facebook.com/JakkeJokilautta/), jolla on toiminnassa myös sisaralus “Aura”, kulkee Aurasillan ja Fregatti Suomen Joutsenen välillä, yhteensä kuusi pysäkkiä sisältävää reittiä.
Voit hypätä jokilautan kyytiin miltä tahansa näiltä pysäkeiltä (Tintå, Kristiinankatu, Teatterisilta, Martinsilta, Ravintolalaiva Esposito, Crichtoninkatu) viittaamalla laivan tullessa lähemmäs.
Koko perheen näköalalautat “Jakke” ja “Aura”, jotka kulkevat ilman aikataulua, sisältävät palveluina A-oikeuksin varustetun kahvilabaarin ja saniteettitilat.
Toinen vaihtoehdoista, Turku River Cruises (river-cruises.fi), tarjoaa puolestaan puolitoistatuntia kestäviä, opastettuja kiertoristeilyjä Turku nähtävyydet kohokohtien läpi. Yhtiön reitti kulkee M/s Aurella -aluksen kyydissä Turun keskustasta Ruissalon telakalle ja takaisin.
Turku River Cruisesin jokiristeilyn lähtölaituri on Auransillan kohdalla, Apteekkimuseon läheisyydessä, joiden lisäksi Hop-On Hop-Off -pisteitä on Martinsillalla, Ravintola Nooan kohdalla, sekä Forum Marinumilla. Kesäkauden ajan tarjolla olevia lähtöjä on päivittäin klo 11, 13 ja 15:30.