Turku Yliopistonkatu

Turku Yliopistonkatu on yksi kaupungin keskeisimmistä kaduista, toimien kävelykatu kauppakatuna sekä Turun joulukatuna.

Yliopistonkadun suunnitteli osaksi Turun asemakaavaa Carl Ludvig Engel, yksi kansallisesti merkittävimmistä arkkitehdeistä.

Katu tunnettiin alunperin nimellä Venäjän Kirkkokatu sen varrella olevanPyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkon mukaan.

Turku Yliopistonkatu Kauppatori

KUVA: Näkymä yliopistonkadun kävelykatuosuuden alkuun Aurakadun puoleisesta päädystä.

Yliopistonkatu Turku Stockmann

KUVA: Kävelykadulta löytyy Stockmann-tavaratalon Turun toimipiste, osoitteessa Yliopistonkatu 22, jossa se on toiminut vuodesta 1982.

Rafael Saifulin Onnenhevonen Turku

KUVA: Tavaratalon edustalta löytyy kuvan “Onnenhevonen” taideteos, jonka on tehnyt Rafael Saifulin, vuodelta 2005. Teos on osa taiteilijan onniveistosten sarjaa, joita sijaitsee myös Turun kristillisen opiston (www.tk-opisto.fi) pihalla sekä Gmunden kaupungissa, Itävallassa.

Kristiinankatu Yliopistonkatu Scandic hotelli Turku

KUVA: Näkymä yliopistonkadulle, ja sen varrella olevaan Scandic-hotelliin(Yliopistonkatu 29), Kristiinankadulta. Scandic-hotellin Hospits-Betel -rakennus on Erik Bryggmanin (fi.wikipedia.org/wiki/Erik_Bryggman) suunnittelema, vuodelta 1929.

Yliopistonkatu Humalistonkatu Turku

KUVA: Näkymä yliopistokadun kävelykatuosuuden toisesta, Humalistonkadun, puoleisesta päädystä kohti Aurakadun puoleista osaa.

Katu uudelleennimettiin Yliopistonkaduksi sen varrella vuodesta 1922 toimineen Turun yliopiston toimipisteen mukaan.

Yliopistokatu (Kutomonkadulta Koulukatuun) pitää sisällään useita kaupungin tärkeimpiin kuuluvista rakennuksista, mukaanlukien Turun ortodoksinen kirkko, Priman talo (jossa aikanaan sijaitsi Turun ensimmäinen elokuvateatteri “Maailman Ympäri”), sekä Hansakortteli.


Kävelykatuosuus (Aurakatu – Humalistonkatu) on keskeisin Turun joulunviettoon liittyvistä kaduista, ja toiminut myös vuodesta 1948 kaupungin virallisena joulukatuna.