Turun Lilja patsas

Turun Lilja patsas on Wäinö Aaltosen tekemä, Turun kaupungin ensimmäinen julkinen taidehankinta vuodelta 1928, joka esittää Turun vaakunakukkaa, liljaa.

Lilja -teos oli Turun kaupungin taidekokoelman ensimmäinen hankinta, ja seuraavan kerran taidekokoelmaa kartutettiin vasta vuonna 1937.

Veistos oli järjestyksessään Wäinö Aaltosen kolmas monumentaalityö, joka alunperin oli tehty työnimellä “Ranskan Lilja” ennen kaupungin teoksen hankintapäätöstä.

 

Lilja patsas Turku

KUVA: Lähikuva 2,2 m korkeasta Lilja-patsaasta osana Runeberginpuistoa (Hämeenkatu 15), Auransillan kupeessa, lähellä Aboa Vetus & Ars Novamuseota.

Monumentin naishahmon jalkojen juuressa on Turun kaupungin vaakunassa oleva lilja-aihe, ja symboliikkansa ja turkulaisen tekijänsä ansiosta teoksesta onkin tullut yksi Turun symboleista.

Idea patsaan sijoittamisesta nykyiselle paikalleen, idylliseen Runeberginpuistoon, tuli Aaltoselta itseltään, sillä hän näki veistoksen ja puiston muodostavan eheän kokonaisuuden.

“Lilja” on kaupungin vuotuinen keskipiste vapun juhlinnan aikoina, jolloin patsas lakitetaan ylioppilaslakilla samaan tapaan kuin Helsingissä tehdäänHavis Amanda -patsaan suhteen.

Ensimmäisen kerran patsas lakitettiin kaupungin ylioppilaskuntien toimesta keväällä 1929, ja virallisesti patsaan lakittaminen tapahtui ensi kertaa parikymmentä vuotta myöhemmin.


Nykyisin Liljan lakitus tapahtuu Turun yliopiston ylioppilaskunnan, Åbo Akademin Studentkårenin ja Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan yhteisenä tapahtumana, jota seuraamaan kokoontuu tyypillisesti suuri joukko eri-ikäistä yleisöä.