Turun pääkirjasto

Turun pääkirjasto yhdistää upealla tavalla vanhaa ja uutta arkkitehtuuria, ja tarjoaa yhden maan kattavimmista kirjastokokoelmista.

Turun kaupungin pääkirjasto, kaupunginkirjasto, toimii myös Varsinais-Suomen maakuntakirjastona, tarjoten lainattavissa olevaa kirjallista materiaalia kaikkiaan 10 000 hyllymetrin verran.

Kun tutustut kirjaston rakennuksiin kannattaa tutustua sekä uuteen että vanhaan puoleen, joista molemmista löytyy mielenkiintoisia osastoja.

Turun pääkirjasto

KUVA: Pääkirjasto koostuu kahdesta osasta, vanhasta ja uudesta puolesta, joista rakennuksen pinta-alaltaan 5 447 m2:n kokoinen, lasin ja vaalean rappauksen hallitsema uusi puoli, joka valmistui vuonna 2007, kuvassa.

Vanha pääkirjasto Turku

KUVA: Näkymä Turun vanhan kirjastorakennuksen julkisivuun. Karl August Wrede suunnitteli rakennuksen, joka valmistui vuonna 1903, Tukholman ritarihuoneen (sv.wikipedia.org/wiki/Riddarhuset) inspiroimana, hollantilaisen myöhäisrenessanssin arkkitehtuurityyliin.

Leijona suihkukaivo Turku

KUVA: Vanhan kirjastorakennuksen edustalta löytyy G.A. Petreliuksen suihkukaivo “Leijona” vuodelta 1924, jonka suunnittelivat Gunnar Finne ja Armas Lindgren. Suihkukaivo oli kolmas koskaan Suomessa pystytetty suuri julkinen suihkukaivo.

Leijona patsas Turku vanha pääkirjasto

KUVA: Leijona-suihkukaivoteoksen symboliikka liittyy Suomen itsenäisyydenajan alkuun, jolloin kansalaissodan aikana leijonasta muodostui vapaan Suomen tunnus. Gunnar Finnen mukaan pronssisen leijonan esikuvana oli Suomen vaakunassa esiintyvä, Suomea ja suomalaisia symboloiva leijona. Teoksen jalustassa olevat merihevoset puolestaan kuvastavat kaupungin valtamerellistä elämää ja Suomen yhteyksiä ulkomaailmaan.

Pääkirjaston uudisosasta löytyvät osastot:

  • Vastaanotto ja uutistori
  • Lasten ja nuorten osasto
  • Tieto-osasto

Vanhan kirjastotalon puoleisessa osassa toimii puolestaan:

  • Taideosasto

Näistä uudisosan vastaanoton yhteydestä löytyy matkailijoille hyödyllisiä, kolikoilla toimivia tavaransäilytys lokeroita.

Vastaanoton läheltä löytyvä Uutistori puolestaan sisältää yli 120:n eri sanomalehden ja 55:n eri aikakauslehden valikoiman, joita voi lukea lukupaikoilla.

Lisäksi kerros tarjoaa tietokoneita asiakaskäyttöön, joista osa on tarjolla nopeita, 15 minuutin internetin käyttövuoroja varten.

Jos tuot oman kannettavan tietokoneen mukanasi kirjastoon tai vaihtoehtoisesti lainaat kirjaston kannettavaa tietokonetta käyttöösi, voit käyttää paikan langatonta laajakaista verkkoa, SparkNettiä.

Vanhan kirjastotalon tiloissa toimiva taideosasto on jaettu siten, että ensimmäisestä kerroksesta löytyvät kaunokirjallisuuden ja taiteiden aineistot, kun taas toinen kerros on omistettu musiikille.

Taideosastolta löytyy kaikkiaan 40 000 musiikkiäänitettä ja lähes 160 000 taidekirjaa ja muuta asiaan liittyvää aineistoa.

Turun kaupunginkirjasto
Linnankatu 2
20100 Turku

Pääkirjaston yhteydestä löytyy myös 52:n asiakaspaikan kokoinen kirjastokahvila, Café Sirius (www.cafesirius.fi), jossa tarjoillaan myös lounasruokaa maanantaista perjantaihin.

Kahvilaan pääsee sisäkautta kirjaston uutistorilta ja ulkokautta Kirjastopihalta Läntisen rantakadun suunnalta.