Uhrikivi Tartto on yksi maassa jäljelläolevasta noin 400:sta uhrikivestä, joita muinaiset virolaiset käyttivät jumalilleen uhrilahjojen antamisen menojen osana.
Paikalliset muinaiset virolaiset kerääntyivät Tarton uhrikivelle, joka sijaitsee osana Toomemägi kaupunginosaa, lähellä Tarton tuomiokirkkoa, sen pohjoispuolella, tuodakseen (normaalisti verettömiä) uhrilahjoja silloisille pakanajumalilleen.
KUVA: Uhrikivi, sen edustalla oleva muistolaatta, ja paikkaa ympäröivää puistoa.
KUVA: Lähikuva muistolaatasta, jossa viroksi kerrotaan kiven arkeologisesta merkityksestä.
Tarton uhrikiven kaltaisia, hyvää sato-onnea, mutta myös maagistaparantavaa voimaa antamaan tarkoitettuja monumentteja löytyy Viron lisäksi myös eri paikoista Suomesta, suurimpana Hämeenlinnassa oleva versio.
Nykyään tartolainen uhrikivi toimii myös symbolisena uhrikivenä, kun jokavuotisen akateemisen vuoden aherruksensa päätteeksi Tarton yliopiston opiskelijat tulevat paikalle polttamaan muistiinpanonsa päätöskokeiden jälkeen.
Aivan uhrikiven vierestä löytyy “suutelumäki”, joka toimii toisen Tartolaisen perinteen tapahtumapaikkana, kun naimisiin menneiden pariskuntien sulhasen on tarkoitus kantaa morsiamensa ylhäällä olevalle näköalapaikalle (jossa olevat lukot ovat osa saman tradition venäläistä versiota).