Ukrainan nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Suuren patrioottisodan museo, Kiev Pechersk Lavra, Pyhän Mikaelin kultakupuinen luostari, Chersonesos Taurica, ja Sofiyivsky puisto.
Suuren patrioottisodan museo (warmuseum.kiev.ua) on memoriaalikompleksi, joka on rakennettu Toisen Maailmansodan itärintaman sankareiden kunniaksi.
Muistomerkki, joka on vuodelta 1981, sijaitsee Kiovan Pecherskin kaupunginosassa, postikorttimaisilla kukkuloilla Dnieper joen varrella.
Rakennus on yksi Ukrainan suurimmista museoista yli 300,000 museo esineen ja 10 hehtaarin alueen voimin, ja sen rakennuksen kohokohtiin kuuluu varsinkin sen 62-metriä korkea “Isänmaa” patsas, josta on tullut koko Kiovan kaupungin symboli.
Kiev Pechersk Lavra (lavra.ua) on historiallinen orthodoksi-kristinuskon luostari Kiovassa.
Perustamisestaan saakka, vuonna 1015, Lavra on ollut yksi merkittävimpiä Itäisen ortodoksisen kirkon keskuksia Euroopassa, ja sen historiallista merkittävyyttä korostaa sen asema yhtenä UNESCO maailman perintö lista kohteista.
Luostari sisältää useita arkkitehtuurillisia monumentteja, aina sen kellotorneista katedraaleihin, ja maanalaisista luolasysteemeistä kivisiin linnoitus muureihin.
Kohokohdat luostarissa ovat kuitenkin Suuri Lavran kellotorni, joka on olennainen osa Kiovan kaupunkisiluettia ja restauroitu Kiovan Uspenskin katedraali.
Luostarissa toimii yksi maan suurimmista museoista, tarjoten kokoelman ortodoksi kristinuskon esineistöä varsinkin alkaen 1500-luvulta aina aikaiselle 1900-luvulle.
Ukrainan nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Pyhän Mikaelin kultakupuinen luostari (www.archangel.kiev.ua), joka on toimiva luostari Kiovassa Dnieper-joen rannalla, ja se on rakennukseltaan yksi kauneimpia ukrainalaisen barokkityylin rakennuksia 1700 luvulta, ja joka ainutlaatuisesti sisätiloiltaan on kuitenkin Bysantin tyylinen.
Luostari purettiin kertaalleen Neuvostovallan alaisuudessa, mutta itsenäinen Ukraina (vuodesta 1991) rakennutti luostarin uudelleen siten, että se avasi ovensa vuonna 1999, vanhan mallin mukaan rakennettuna.
Luostarissa on myös näköalatasanne, rakennuskompleksin upeassa kellotornissa.
Chersonesos Taurica ovat rauniot historiallisesta muinaisen Kreikan valtakunnan siirtokunnasta noin 500 eKr. ajalta Krimin niemimaalla, jota kutsuttiin tuolloin nimellä Taurica.
Alueelle tulleet siirtokunnan asukkaat olivat tulleet Heraclea Pontica alueelta antiikin Kreikkaa.
Rauniot sijaitsevat aivan Mustanmeren rannalla Sevastopolin liepeillä, ja raunioita kutsutaan usein liikanimillä “Ukrainan Pompeji” ja “Venäjän Troija”.
Raunioita on kaivettu esiin vuodesta 1827 alkaen ja nykyään ne ovat yksi Ukrainan suosituimpia nähtävyyksiä, ja alue on suojattu rakentamiselta valtion arkeologisena puistona.
Sofiyivsky puisto (www.sofiyivka.org.ua/index_en.html) on puisto joka rakennettiin vuonna 1802, ja se on yksi maailman kuuluisimpia puutarha-puisto taide teoksia, sijaiten Umanin kaupungissa.
Puistosta löytyy useita kuvankauniita alueita, mukaanlukien vesiputouksia, suihkulähteitä, lampia, ja kivipuutarhoja.
Kuuluisa venäläinen tutkimusmatkailija I.M.Dolgorukyi, käytyään Sofiyivkassa vuonna 1810, kirjoitti: “Jos haluat tietää todellisen version Elysionin kentistä, eli paratiisista maan päällä, tule katsomaan “Sofiyivka” ja ihmettele luomisen neroutta.”
Puiston kauneus on myös suunniteltu monipuoliseksi, sillä alueelta löytyy kaikkiaan mm. 1,220 puu ja puskalajia, ja 774 kasvilajia, mukaanlukien esimerkiksi 320 erityyppistä ruusulajiketta.