Unkarin nähtävyydet

Unkarin nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Buda linna, Unkarin parlamenttitalo, Gellért kylpylät, Kékes vuori, ja Pécs.

Buda linna on historiallinen, 1265 valmistunut Unkarin kuninkaiden linnoitus, joka sijaitsee Linnoituskukkulan alueella Budapestin kaupunkia.

Linnoituksen ympäristö on nähtävyys sinänsä, sisältäen kauniita keskiaikaisia, barokin ajan, ja 1800-vuosisadan taloja ja rakennuksia.

Kohokohtia linnassa käynnille ovat mm. sen sisältämät Budapestin historian museo, Kansallinen Széchényi kirjasto, ja Unkarin kansallisgalleria.

Suosittu tapa mennä linnalle on funikulaarille (junamainen köysirata), joka nousee Széchenyi sillan vierestä ylös 95 metrin matkan kohti linnoitusta.

Unkarin parlamenttitalo (www.parlament.hu/parl_en.htm) on rakennettu arkkitehtuuriltaan Lontoon Westminsterin palatsin (jossa Ison-Britannian parlamentti toimii) innoittamana, sijaiten idyllisellä paikalla Danube-joen rannalla Budapestia.

Talon rakennustyöt aloitettiin Unkarin valtion tuhatvuotispäivänä vuonna 1896, ja se valmistui 1904. Rakennustyöhön käytettiin mm. 40 miljoonaa tiiltä, puoli miljoonaa arvokiveä, ja 40 kg puhdasta kultaa.

Parlamenttitalon kohokohtia ovat muun muassa näytillä oleva Unkarin pyhä kruunu ja valtikka, Kossuth memoriaali, ja Attila József patsas.

Parlamenttitaloon, jossa on kaiken kaikkiaan 691 huonetta, voi tutustua kiertokäyntien avulla, aikoina jolloin Unkarin parlamentilla ei ole istuntoa. Voit tutustua talon parhaimpiin osiin jo etukäteen virtuaalivierailun avulla netti-osoitteessa www.parlament.hu/interaktiv_ev/index_inter_en.html .


VIDEO: Maailmanmatkaaja Rick Stevesin tekemä esittely parlamenttitalosta sisätiloineen ja rakennuksen ympäristöineen (ml. Széchenyin kylpylä).


VIDEO: Lyhyt yleiskuvaus parlamenttitalosta ja sen arkkitehtuurista.

Unkarin nähtävyydet kohokohtia ovat myös Gellért kylpylät (spasbudapest.com) Budapestissa, jotka ovat yksi kauneimmista kylpylöistä Unkarissa, joka maana on maailman tunnettu kylpylöistään muinaisen Rooman ajoista saakka.

Maasta löytyy yhteensä noin 1,500 kuumien lähteiden kylpylää, joista ns. suurkylpylöitä ovat varsinkin Gellért, Lukács, ja Széchenyi kylpylät.

Gellért rakennettiin vuosien 1912 ja 1918 välillä Art Nouveau (Jugend) tyyliin. Referenssit näiden kuumien lähteiden parantaviin voimiin juontavat juurensa kuitenkin historiallisesti niinkin kauas kuin 1200-luvulle.

Kauniilla mosaiikkitiilillä koristeltujen kuumien lähteiden kylpylöiden vedet ovat Gellértissä 36°C ja 38°C lämpöisiä.

Kylpyläkompleksi pitää sisällään myös saunoja (mukaan lukien suomalaistyylisen saunan), ulkotilojen uima-altaita, ja hieronta-palveluita.

Kékes vuori sijaitsee Mátra vuoristojen alueella, Hevesissä, ja se on Unkarin korkein vuori, ja maan kolmanneksi suosituin turistinähtävyys.

Nimi “Kékes” on annettu vuorelle sen usein sinisenhohteisesta väristään kauempaa katsottaessa (kék tarkoittaa “sininen” unkariksi).

Vuoristo on erittäin suosittua ulkoilu aluetta ympäri vuoden, ja alue on erittäin kehittynyt palveluiltaan, tarjoten mm. hotelleja ja laskettelukeskuksia kaikille budjeteille.

Suosittu tapa tutustua vuoreen on käydä sen huipulla olevalla TV tornilla (Kékesteto TV-torni), joka tuo 178 metriä lisää korkeutta tähän 1014 metriä korkeaan vuoreen, ja jossa on näköalatasanne, tarjoten ainutlaatuiset näkymät kauneimpaa Unkariin.

Unkarin nähtävyydet parhaimmistoon kuuluu Pécs (en.pecs.hu), joka kaupunkina on myös erittäin suosittua turisti aluetta, tarjoten ainutlaatuisen monikulttuurillisen perinteen, jossa yhdistyvät kaikki alueen vaikutteet aina muinaisen Rooman valtakuntaan, joka kutsui kaupunkia Sopianae nimellä.

Kaupunki valittiin vuoden 2010 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, ja sillä on pitkät perinteet Unkarin kulttuurin kehtona, ja mm. Unkarin ensimmäinen yliopisto perustettiin tänne 1400-luvun puolessavälissä.

Pécsin kohokohtia ovat sen vanhan kaupungin kokonaisuus, josta löytyvät nähtävyyksistä Széchenyi aukio, Pyhä kolminaisuus kolumni, ja barokkityylinen Piispan palatsi.

Alueen nähtävyyksien kohokohtia on myös Sisäkaupungin kirkko, joka aikoinaan oli ottomaanikulttuurin Pasha Gazi Kassim Pasha moskeija, ja nykyään se on Unkarin isoin ottomaanivallan ajalta oleva rakennus.

Alue tunnetaan myös unkarilaisten viinien tuotantopaikkana, ja kierto yhdelle alueen viinitiloista kuuluu monen turistin ohjelmaan.


Pécsin eri luonto kävelyreiteistä kannattaa käydä Barbakán vuorella, josta on upeat näkymät alas Pécsin kaupunkiin.