Uno Cygnaeus patsas

Uno Cygnaeus patsas on kansallistaiteilija Ville Vallgrenin vuonna 1899 tekemä monumentti “Suomen kansakoulujen isälle”.

Uno Cygnaeus monumentti, joka on tehty pronssista ja punaisesta graniitista, sijaitsee Cygnaeuksenpuistossa, Cygnaeuksenkadun ja Vapaudenkadun risteyksessä, lähellä Jyväskylän kaupunginkirjastoa.

Patsas esittää Uno Cygnaeusta (1810-1888), Jyväskylän seminaarin ensimmäistä rehtoria ja suomenkielisen kansakoululaitoksen perustajaa.

Uno Cygnaeus patsas

KUVA: Cygnaeus-monumentti lähikuvassa. Patsasta ympäröi kesäisin pyöreä, kukkakoristeinen kävelyväylä.

Cygnaeuksen patsas oli valmistumisensa myötä vuonna 1899 Jyväskylän ensimmäinen julkinen veistos ja muistomerkki, ja se rahoitettiin Suomen kansakouluopettajien yhteiskeräyksellä.

Ville Vallgrenin suunnittelema monumentti koostuu Cygnaeuksen rintakuvasta, joka on on asetettu korkealle kivipaasi-jalustalle, jonka juurelle on patsaat lapsihahmoista: kukkia ojentava tyttö ja kirjaa lukeva poika, kansansivistyksen ja Suomen kansan tulevaisuuden symboleina.


Vallgrenin muita tunnettuja teoksia Suomessa ovat mm. Ateneumin taidemuseon julkisivun taiteilijareliefit, Havis Amanda, sekä muistomerkki Albert Edelfeltille.