Uuden-Seelannin nähtävyyksiä

Uusi-Seelannin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Maori kulttuuri, eteläisen saaren eteläiset alpit, Stewart saari, Interisland lautta, sekä ns. “Great Walks” vaellus reitit, kuten Milford Sound kävely.

Maori kulttuuria esittelevät kohteet ovat suosittuja turistinähtävyyksiä Uudessa Seelannissa, mm. Queenstownia lähellä olevassa Maori kylää esittävällä replikalla. Maori kulttuuri on ns. alkuperäiskansan kulttuuria Uudessa Seelannissa, ja sen muistetuimpia kohokohtia ovat nenän hieronta vastakkain tervehtiessä jä ns. “haka” tanssi, joka on saanut maailmanlaajuista tunnettuvuutta Uuden Seelannin rugby maajoukkueen esittäessä sen ennen jokaista otteluaan.

Eteläiset alpit, ja sitä osana oleva Fiordland luonnonpuisto ovat maisemaltaan varsin tuttuja niille jotka ovat käyneet Norjassa elämänsä aikana. Näiden komeiden vuorien läpi menee useita sightseeing reittejä turistelle sekä mm. Trans Alpine juna. Parhaat näkymät omalla autolla ajaessa saa menemällä rannikolta toiselle ajamalla Christchurchista Greymouthiin Arthurs Pass kylän läpi menevää reittiä, ajamalla länsirannikkoa alas kohti Haast nimistä kylää ja jatkamalla matkaa Haast Pass reitin kautta kohti Queenstownia.

Uuden seelannin pohjoisen ja eteläisen saaren välillä ei ole maayhteyttä. Yleisin kulkuväline saarten välillä on lentokone, mutta nähtävyyksien katselun kannalta parempi vaihtoehto on InterIslander lautta, joka kulkee Wellingtonin ja Pictonin välillä.

Uusi Seelanti on tunnettu myös vaellus ja seikkailu turismin keskuspaikkana ja keskeisiä vaellus ja retkeilyreittejä, osa ympärivuotisia, löytyy molempien Uuden Seelannin saarien alueelta. Tunnettuja vaellusreittejä ovat mm. Milford Sound reitti, Heaphy, sekä Abel Tasman kansallispuiston reunoja kiertävä reitti, joka on kohtalaisen suosittu ympäri vuoden.

Nähdäkseen kontrastia Aucklandin kiireiseen elämäntyyliin monet turistit matkustavat Uuden Seelannin toiseen päähän Stewart Island nimiselle saarelle. Uusi Seelanti omistaa myös Chatham saaret, jotka ovat varsinkin ekoturistien suosiossa ympäri vuoden ainutlaatuisen luontonsa takia.

Lisänähtävyyksiä löytyy jokaiselta kunnalta ympäri Uutta Seelantia, ja niiden löytämisessä korvaamaton apuvara on Uuden Seelannin valtion ylläpitämät i Site turisti toimistot, joita löytyy lähes joka kylästä ja kaupungista.


Lisämiettimisen arvoisia nähtävyyksiä Uudessa Seelannissa ovat mm. eteläisen saaren hylätyt kultakaivokset (joihin järjestetään vierailua mm. Reeftonissa), keltasilmäiset mini pingviinit eteläisellä saarella, valaiden bongaus laivat turisteille (mm. Christchurchin satamasta), bungee hyppäys harrastuksen keksintäpaikalla A J Hackettin (bungeen kehittäjä) firman avulla Queenstownissa tai Aucklandin Sky Towerista (Uuden Seelannin korkein rakennus), sekä ranskalaisen kulttuurin viimeisinä jäänteinä oleva pikkukaupunki Christchurchin itäpuolella.