Vaasan nähtävyydet

Vaasan nähtävyydet suosituimpiin kohteisiin kuuluvat Vaasan kirkko, Tropiclandia, Vaasan vesitorni, Wasalandia, sekä Vaasan kauppahalli.

Englantilaista uusgotiikkaa arkkitehtuurityyliltään edustava Vaasan kirkko, jota kutsutaan myös Pyhän Kolminaisuuden kirkoksi, on arkkitehti Carl Axel Setterbergin suunnittelema, ja se valmistui vuonna 1869.

Rakennuksen kohokohtiin kuuluu varsinkin sen pohjoisjulkisivussa oleva kelloille varattu torni, sekä sisätiloista löytyvät alttaritaulut, mukana Albert Edelfeltin “Paimenten Kumarrus”, R.W. Ekmanin “Pyhä Ehtoollinen”, sekä Louis Sparren “Kristuksen Hautaaminen”.

Kirkkopuistossa sijaitsevan tiilikirkon salissa ja lehtereillä on tilaa istumapaikkoina yhteensä noin 900 kävijälle, joiden ohella tarjolla on myös alakerran kryptan tilat, noin 130 kävijälle.

Tropiclandia (www.tropiclandia.fi) on koko perheelle suunniteltu trooppinen vesipuisto, josta löytyy vesiliukumäkiä, aaltoja, vesiverho, porealtaita, sekä eksoottisia saunoja.

Yksittäisistä Tropiclandian kohokohdista parhaimmistoon kuuluvat “Space Boat”, jossa suppilo-vesiliukumäessä lasketaan ja pyöritään pienellä kumiveneellä, vapaapudotus vesiliukumäki nimeltään “Freefall”, sekä “Surfing Hill”, joka on pitkä ja hauskaksi tehty vesiliukumäki.

Paikasta löytyy myös useita erilaisia vaihtoehtoja ruokailuun, mukaanlukien allasosastolla olevat juoma- ja naposteluherkkuja tarjoavat pisteet, sekä buffét -pöytä ravintolassa.

Vesiteemaa Vaasan nähtävyydet parhaimmistosta tarjoaa myös Vaasan historiallinen vesitorni, joka kuuluu kaupungin tärkeimpiin maamerkkeihin.

Jussi ja Toivo Paatelan suunnitelmien pohjalta toteutunut, vuonna 1915 valmistunut jugend-tyylinen, punatiilinen 49-metriä korkea torni on vanhin vielä käytössä oleva vesitorni maan alueella.

Kohteen tekee käynnin arvoiseksi varsinkin sen huipulla, 228 askelmaa ylös vievien portaiden päässä oleva näköalatasanne, josta on upeat, panoramiset näkymät yli kauneimman Vaasan kaupungin.

Vaskiluodon kaupunginosassa sijaitseva Wasalandia (www.wasalandia.fi) on yksi maan tunnetuimpia huvipuistoja, joka on suunniteltu varsinkin lasten ja koko perheen hauskanpitopaikaksi.

Paikassa käyminen on hinnoiteltu siten, että kaikki alueen huvipuistolaitteet ja -toiminnot sekä erilaiset toimintapeli- ja keinulaitteet sisältyvät pääsylipun hintaan.

Yksittäisistä alueen laitteista ja viihdykkeistä suosituimpiin kuuluvat esimerkiksi jättitrampoliinit (Pomppumaa-osiossa), “Koskenlasku” (Merirosvomaa), ja hevoskaruselli (Tivolimaa).

Vaasan kauppahalli (www.vaasankauppahalli.fi) on vuodelta 1902 oleva, A.W. Stenforsin suunnittelema gotiikan tyylinen kauppahalli, joka on erinomainen paikka tutustua esimerkiksi alueen ruoka-erikoisuuksiin ja muihin tuotteisiin.

Kauppahallista löytyy myyntipisteet kaikkiaan noin 20:lle eri yrityksellä, ja niiden valikoima kattaa esimerksi elintarvikkeet, luomutuotteet, kuin myös lahja- ja käyttöesineet.

Paikan tunnetuimpiin myymälöihin kuuluvat mm. Bistro A.W. Stenfors, H. Löfmark, Juustomaa, Konditori Wasa, Kalaliike Ruotsala, Lan’s Cuisine, Life, Mia’s Design, Othello, Ryytivakka, sekä Vasa Art Center.