Val-de-Grace Pariisi

Val-de-Grace Pariisi kirkkoa pidetään yhtenä Pariisin kauneimmista barokkikirkoista, ja se on yksi harvoista kirkoista jotka säilyivät vaurioitta Ranskan vallankumouksen vuosista.

Kirkko rakennettiin Anne Itävaltalaisen, kuningas Ludvig XIII:sta vaimon, toimeksiannosta. Kirkko oli kiitollisuudenosoitus, votiivi, Neitsyt Marialle kuningatteren synnyttämästä pojasta, myöhemmästä aurinkokuningas Ludvig XIV:sta, 23 vuoden lapsettoman aviovuoden jälkeen.

Aviomiehensä kuoleman jälkeen Annesta tuli kuningatar-regentti tuolloin neljä-vuotiaalle Ludvig XIV:sta, joka mahdollisti toimeksiannon kirkon rakentamisen suhteen.

Val-de-Grace Paris France

KUVA: Näkymä Val-de-Grâce kirkon julkisivuun, joka on arkkitehti François Mansartin suunnittelema, lukuunottamatta rakennuksen massiivista kupolia, jonka suunnitteli Jacques Lemercier.

Itsensä Ludvig XIV:sta, seitsenvuotiaana, sanotaan asettaneen kirkon peruskiven rakennustöiden aloittamisen seremoniassa, vuonna 1645. Rakennus valmistui vuonna 1667.

Kirkon kaartuvat linjat, rikkaat yksityiskohdat, sekä erilaisten elementtien harmonia ovat nostaneet sen yhdeksi arvostetuimmista barokki-ajan rakennuksista Pariisissa.

Ranskan vallankumouksen aikana benediktiini nunnat tarjosivat lääketieteellistä hoitoa haavoittuneille vallankumouksellisille kirkon tiloissa, jonka vuoksi se säästyi suurelta osin Pariisin kirkkoihin tuolloin kohdistuneista tuhotöistä.

Vallankumouksen jäljiltä, vuonna 1796, kirkon rakennukset muutettiin kuitenkin pysyvästi sotilassairaalaksi .

Rakennukset toimivat sairaalana aina vuoteen 1979 saakka, jolloin sairaalan toiminnot siirrettiin uusiin tiloihin.

Nykyisin kirkon laajoissa rakennuksissa toimivat armeijan terveydenhuollon kirjasto ja museo (kirkon viereisessä apottiluostari rakennuksessa), École du Val-de-Grâce koulutuslaitos (www.ecole-valdegrace.sante.defense.gouv.fr), sekä sairaalatoimistoja.

Kirkoon sisäpihalla oleva David d’Angersin vuodelta 1843 oleva patsas esittää Dominique Jean Larrey:ta (en.wikipedia.org/wiki/Dominique_Jean_Larrey), joka tunnetaan varsinkin Napoleonin henkilökohtaisena lääkärinä aina Egyptin retkestä Waterloon taisteluun saakka, mutta myös taistelukenttä-lääketieteen kehittäjänä.

Kirkon dramaattisen julkisivun päätykolmion latinankielinen teksti kuuluu “IESU NASCENTI VIRGINIQ(UE) MATRI”, eli “(Tämä kirkko on omistettu) Jeesuksen syntymälle ja hänen äidilleen Neitsyt Marialle”.

Sekä museoon että Val-de-Grâce kirkkoon on mahdollista tutustua pientä korvausta vastaan, mutta koska rakennus on osittain armeijan käytössä, tutustumiskäynnit ovat opastettuja ja tarkkaan valvottuja.


Kirkossa järjestetään myös kirkkomusiikki esityksiä, joiden ajankohdat voit tarkistaa nettisivulta osoitteesta www.valdegrace.org.