Vanha raatihuone Turku

Vanha raatihuone Turku on historiallinen rakennus Vanhan suurtorin laidalla, alueella, joka oli kaupungin hallinnollinen keskus aina vuoteen 1827, Turun paloon, asti.

Vanhan raatihuoneen paikalla on sijainnut kaupungin hallinnollinen keskus jo 1300-luvulta lähtien, myös periodilla 1809–1812, jolloin Turku oli maan pääkaupunki.

Turku oli myös maan suurin kaupunki aina pitkälle 1800-lukua, ja tätä asemaa korosti ennen Turun paloa kaupungin mahtavuutta edustanut, 1736 valmistunut Samuel Bernerin suunnitelmien mukaisesti rakennettu raatihuone.

Vanha raatihuone Turku

KUVA: Vanhan raatihuoneen julkisivua, kuvattuna Hjeltin talon edustalta.

Vanha raatihuone plakaatti Turku

KUVA: Vanhan raatihuoneen seinässä oleva muistoplakaatti, joka esittää paikalla 1735-1827 ollutta raatihuone-rakennusta, johon kuului kohokohtana myös kellotorni.

Nykyinen rakennus on peräisin Turun palon jälkeiseltä jälleenrakennusperiodilta, vuodelta 1829, ja uuden rakennuksen suunnittelusta vastasi Pehr Johan Gylich (fi.wikipedia.org/wiki/Pehr_Johan_Gylich).

Raatihuoneen sijaan paikasta tuli tuolloin kuitenkin yksityistalo. Turun kaupunki sai rakennuksen jälleen haltuunsa vuonna 1932, ja nykyään tiloissa toimii mm. gallerioita sekä juhlasali.

Gallerioista “Galleria Berner” sijaitsee Vanhan Raatihuoneen 1. kerroksessa, ja “Vanhan Raatihuoneen Galleria” puolestaan rakennuksen 2. kerroksessa.


Esillä gallerioissa, joihin molempiin on vapaa pääsy, on ajankohtaista eri alojen kuvataidetta. Aukioloajat: ti–pe klo 12–19 ja la–su klo 11–17.