Varsova nähtävyydet

Varsova nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Varsovan kuninkaallinen linna ja Zygmuntin kolumni, Wilanów palatsi, Kuninkaan reitti, Kulttuurin ja tieteen palatsi, sekä Zlote Tarasy ostoskeskus.

Varsovan kuninkaallinen linna (zamek-krolewski.pl) ja Zygmuntin kolumni sijaitsevat molemmat Linnoitus aukiolla (Plac Zamkowy), joka antaa vierailijoille dramaattisen ensivaikutelman jälleenrakennetusta vanhastakaupungista (Stare Miasto) modernista keskuksesta tultaessa.

Aukiota dominoi Zygmuntin kolumni, joka on pystytetty vuonna 1644, ollen yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä ja myös yksi Pohjois-Euroopan vanhimmista maallisista monumenteistä.

Kolumni ja sen päällä oleva patsas on tehty Wazan kuningas Zygmunt III:lle, joka siirsi vuonna 1596 Puolan pääkaupungin Krakóvasta Varsovaan.

Aukiolla on myös Kuninkaallinen linna, joka rakennettiin 1300-luvulla goottilaistyyliin Masovianin herttuaiden toimesta.

Linnaa kuitenkin jälleenrakennettiin renesanssityyliin kuningas Sigismund Augustuksen toimesta ja siitä tuli vuonna 1596 kuninkaanlinna, kun Varsovasta samalla tuli Puolan pääkaupunki.

Linnan kohokohtiin kuuluu sen 60 metriä korkea torni, Sigismundin Torni, joka on keskellä linnan julkisivua, ja joka on tehty kuuluisien Smolenskin tornien inspiroimana.

Linnoitus toimii nykyään museona.

Varsova nähtävyydet parhaimmistoa on myös Wilanów palatsi (www.wilanow-palac.art.pl), joka on yksi Puolalaisen kansallishistorian tärkeimmistä aarteista.

Palatsi rakennettiin 1600-luvulla Puolalaiselle kuninkaalle John III Sobieskille ja sitä myöhemmin laajennettin myöhempien omistajien toimesta.

Arkkitehtuuriltaan palatsi on ainutlaatuinen: se on fuusio Eurooppalaista taidetta vanhan Puolalaisen rakennustradition kanssa.

Rakennus osoittaa yksityiskohdissaan sekä Italialaisen puutarha huvilan että Ranskalaisen Louis XIV ajan palatsien piirteitä.

Palatsin lukuisiin yksityiskohtiin kuuluu mm. palatsin puistojen puoleisella seinämällä oleva aurinkokello, jonka suunnittelivat 1681-82 astronomi Johannes Hevelius sekä Adam Adamandy Kochanski, barokkityyliin.

Sisätiloista varsinkin alemman pohjoisgallerian ja alemman eteläisen gallerian huoneitten freskot, jotka on tehnyt Michelangelo Palloni Puolan kuningas John III:n toimeksiannosta, tekevät vaikutuksen.

Kuninkaan Reitti on muinainen ylhäisön käyttämä reitti läpi Varsovan vanhankaupungin aina Linna aukiolta Wilanów palatsille, ja jonka varrella on lukuisia Varsovan tärkeimpiä maamerkkejä jo mainittujen lisäksi.

Keskiajalla Kuninkaan reitin varsi oli varattu kaikkein varakkaimpien Varsovalaisten asunnoiksi, ja sen varrella on useita palatseja ja historiallisia kirkkoja.

Reitin kohokohdat ovat varsinkin Nowy Swiat katu (joka on osittain kävelykatu) sekä Krakowskie Przedmiescie katu.

Molempien näiden katujen varrella on rakennuksia jotka ovat pääasiassa neoklassisia tyyliltään, ja katujen varrella on myös useita korkean tasoisia kahviloita, ravintoloita, kauppoja, sekä putiikkeja.

Suosituimmat nähtävyydet reitin varrella ovat varsinkin Potocki palatsi, Kosciól swietokrzyski (Pyhän Ristin kirkko), kuin myös Adam Mickiewiczille sekä Nicholas Copernicukselle tehdyt monumentit.

Kulttuurin ja tieteen palatsi (www.pkin.pl) on 237 m korkeudellaan Puolan korkein rakennus, ja pitää sisällään elokuvateatteita, teatteritiloja, museoita, toimistoja, kirjakauppoja, sekä ison konferenssihallin johon mahtuu 3 000 ihmistä.

Pilvenpiirtäjä oli Neuvostoliiton lahja Puolan kansalle, ja valmistui vuonna 1955, samaan tyyliin rakennettuna kuin saman aikakauden muut pilvenpiirtäjät Neuvostoliitossa, joista tyyliltään lähimmät ovat Moskovan Valtiollinen Yliopisto sekä Moskovan Kremlin Spasskaya torni.

Rakennuksessa on turistien keskuudessa suosituttu näköalakerros 30. kerroksessa 114 metrin korkeudessa, josta on panoramiset näkymät yli Varsovan kaupungin.

Varsova nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Zlote Tarasy ostoskeskus (www.zlotetarasy.pl), joka on ostoskeskus, toimistorakennus, sekä viihdekeskus aivan Varsovan keskustassa, päärautatieaseman vieressä, ja joka avautui yleisölle 2007.

Rakennus on nopeasti avaamisensa jälkeen niittänyt mainetta arkkitehtuurillaan, joka on tehty erittäin moderniin tyyliin, sisältäen yksityiskohtana kultaiset terassit, joista kompleksi on saanut nimensä (Zlote Tarasy = Kultaiset Terassit suomeksi).


Kompleksi on yksi modernin Varsovan parhaimpia ostospaikkoja, sisältäen yli 200 kauppaa ja ravintolaa, hotellin, 8 kankaan multiplex elokuvateatterin, sekä maanalaisen parkkialueen.