Venäjän nähtävyydet

Venäjän nähtävyydet parhaimmistoa ovat Eremitaaši, Iiisakin kirkko, Moskovan Kreml, Trans-Siperia junamatka, ja Sochi.

Eremitaaši (hermitage.ru) on Pietarissa sijaitseva maailman kuulu, ja itse asiassa maailman suurin, taide- ja kulttuurihistoriallinen museo, toimien Talvipalatsin, joka oli Venäjän Tsaarien virallinen pääasuinpaikka vuodesta 1732 vuoteen 1917, yhteydessä.

Museon legendaarinen taidekokoelma on kooltaan yli 3 miljoonaa esinettä, mutta vain noin 5 prosenttia voidaan pitää näytillä museon tiloissa kerrallaan.

Kohokohtia kokoelmissa ovat varsinkin antiikin Kreikan ja Rooman taidekokoelmat, museon Rembrandt-kokoelma, joka on maailman laajin, ja yksittäiset kokoelmat Michelangelon, Leonardo da Vincin, Pierre Rodinin, ja Vincent van Goghin töitä, ovat myös erityisen vaikuttavia.

Venäjän nähtävyydet kohokohtia on myös Iiisakin kirkko (eng.cathedral.ru/isaac), joka on yksi maailman mahtavimmista ortodoksisen kristinuskon kirkoista, jonka rakentaminen kesti 40 vuotta 1818–1858.

Kirkon läheisyydestä Suomeen ja sen pitkästä rakennusajasta johtuen Suomen kieleen onkin jäänyt ikuisuushanketta tarkoittava ilmaisu: “rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa”.

Kirkon vaikuttaviin piirteisiin kuuluvat mm. sen koko, sillä se on 101,5 metrin korkeudellaan se on maailman neljänneksi korkein kupolirakennus. Itse asiassa se oli valmistuessaan myös Venäjän korkein kirkko.

Kirkon parhaimpiin yksityiskohtiin kuuluu sen kultakupoli, joka on koristeltu 100 kilolla kultaa. Muita huomionarvoisia yksityiskohtia ovat mm. kirkon pääalttarin kuninkaanovet ja Auguste Montferrandin, kirkon suunnittelijan, patsas.

Moskovan Kreml (kreml.ru/main_en.asp) on linnoitettu rakennuskompleksi aivan Moskovan ydinkeskustassa, joka toimii nykyisin Venäjän presidentin virallisena asuntona.

Kaiken kaikkiaan linnoituskompleksiin kuuluu neljä palatsia, neljä katedraalia, kuuluisa Kremlin muuri ja Kremlin tornit.

Kompleksin rakennustyöt aloitettiin aikanaan Suurprinssi Ivan III:n aloitteesta, ja hän kutsui linnoitusalueen suunnitteluun Renesanssin johtavia Italialaisia arkkitehtejä, mukaanlukien kuuluisat Pietro Antonio Solari ja Marco Ruffo.

Kreml yksityiskohdat parhaimmistoa ovat varsinkin sen 2,235 metriä pitkä linnoitusmuuri ja muurin vartitornit, joiden rakennustyöt tapahtuivat vuosien 1485 ja 1495 välillä.

Useat Moskovan vierailijat pitävät Kremlin Punaista Toria keskuspaikkana, josta on hyvä lähteä ympäröivien kaupungin nähtävyyksien katseluun, ja usein aukiota kutsutaan sen keskeisen sijainnin takia sekä Moskovan, että koko Venäjän keskipisteeksi.

Trans-Siperia junamatka on junamatka legendaarisella Trans-Siperia junalla, joka kulkee matkan Moskovan ja Vladivostokin, joka sijaitsee Tyynen Valtameren rannalla, väliä.

Junamatkan pituus on kaiken kaikkiaan 9,289 kilometriä, ja useat junalla matkustavat tekevät matkan pysähtyen matkan varrella oleviin mielenkiintoisimpiin kohteisiin, koko matkan kerralla tekemisen sijaan, joka on junamatkana maailman pisin.

Junamatka ylittää 7 aikavyöhykettä, ja matkan varrella näet sen kulttuurillisen siirtymän, joka on Euroopan puoleisen Venäjän ja Aasian puoleisen Venäjän välillä.

Mielenkiintoisia kaupunkeja junamatkan varrella ovat varsinkin Jekaterinburg (kutsutaan myös Sverdlovsk nimellä, Uralin vuorien juurella), Irkutsk (Baikal järven vieressä), ja pääteasema Vladivostok, joka on Helsingin kokoinen kaupunki Tyynen Valtameren rannalla.

Venäjän nähtävyydet parhaimmistoon kuuluva Sochi (www.eng.sochiru.ru) on lomakylä Venäjän puolisella rannalla Mustaa Merta.

Sochin legendaarinen maine lomakylänä tulee sen sijainnista Mustan Meren rannalla, siten, että taustalla olevat lumipeitteiset Kaukasuksen vuoret luovat dramaattisen kontrastin.

Sochi käyttää kauniin ranta-alueensa täysin hyödykseen sillä kaupunki on kokonaisuudessaan peräti 145 km pituinen, ja siten Euroopan pisin kaupunki.

Sochin aluetta loma-alueena alettiin kehittää vasta Joseph Stalinin valta-aikana, jolla oli suosikki “dacha” juuri Sochissa, ja aluetta kehitettiinkin lomakäyttöön koko Neuvostoliiton olemassa olon ajan.

Sochin alueen maine lomakylänä on saanut maailman mainetta myös sen valinnan 2014 talvi-olympialaisten isännäksi (www.sochi2014.com).


Kaupungin parhainta antia ovat varsinkin sen omalla tavallaan vaikuttava Stalinistinen arkkitehtuuri, kaupungin pyöreäkiviset rannat, ja kävelyretket alemmilla osilla Kaukasus vuoria.