Venetsia nähtävyydet

Venetsia nähtävyydet kohokohtia ovat Piazza San Marco, Basilica di San Marco, Palazzo Ducale, Rialto silta, sekä gondola-ajelu Grande Canalea pitkin.

Piazza San Marco on Venetsian tunnetuin aukio, jota Napoleon kutsui “Euroopan Olohuoneeksi.”

Aukio on yksi harvoista Euroopan kaupunkien keskustoista joissa ihmisäänet saavat voiton motorisoidusta liikenteestä, jota Venetsiassa kuuluu vain kanaaleilta.

Piazza sai alkunsa 800-luvulla alueena Basilica di San Marcon edusta-alueena, ja nykykokoonsa se rakennettiin vuonna 1177 Paavi Alexander III:n ja hallitsija Frederick Barbarossan Venetsiassa tapahtunutta tapaamista varten.

Aukiota ympäröivien rakennusten tärkeimmistöä ovat Basilica di San Marco sekä Palazzo Ducale.

Aukio on loistava tilaisuus, Napoleonin tavoin, käyttää hetki huoahtamiseen ennen muun Venetsian nähtävyyksien näkemistä, sillä aukion sivuistoilla on myös useita kahviloita ja kauppoja.

Basilica di San Marco (basilicasanmarco.it), Venetsian tuomiokirkko, on kaikkein tunnetuin Venetsian kirkoista ja myös yksi parhaista esimerkeistä Bysantin ajan arkkitehtuurista.

Se on Piazza San Marcolla, ja Palazzo Ducalen vieressä ja siihen myös yhteydessä.

Rakentamisestaan 800- ja 1000-luvuilla asti rakennus on tunnettu äveriäästä designistaan, Bysanttisista mosaiikeistaan, ja sen statuksesta Venetsian vaurauden ja voiman symbolina, jonka takia sillä on aina ollut myös lempinimi Chiesa d’Oro (Kultainen kirkko).

Sen kohokohtiin kuuluvat maailmankuulu neljän keisarin patsas, sekä talon sisäänkäynnin viereiset kreikkalaiset hevoset patsas, ja sisätiloja koristava noin 8000 m2 alueen peittävä mosaiikki, jonka kauneutta korostavat kultaiset ja pronssiset kohokohdat, sekä useanlaiset jalokivet.

Palazzo Ducale on Venetsian mahtavin entinen yksityinen residenssi, ja jonka sivurakennus ensimmäinen versio Basilica di San Marcosta oli valmistuessaan vuonna 828.

Tyyliltään palatsi on goottilainen ja sen rakennutti asuintaloksi itselleen Venetsian Doge, eli vaaleilla valittu Venetsian valtionpäämies.

Palatsin kaksi näyttävintä puolta ovat toisaalta Venetsian Laguunin puolelle, ja toisaalta Piazza San Marcon puolelle.

Nykyinen versio palatsista rakennettiin pääosin vuosien 1309 ja 1424 välillä.

Sen lisäksi että historiansa aikana rakennus oli pääosin Dogen asuintalo, se toimi myös Venetsian Tasavallan poliittisten instituutioiden toimipaikkana siihen saakka kunnes Napoleon valloitti kaupungin.

Rialto silta on yksi neljästä sillasta jotka ylittävät Venetsian pääkanaalin Canal Granden. Se on näistä silloista vanhin ja yksi parhaiten tunnetuista maamerkeistä jotka yhdistetään Venetsiaan.

Vuodesta 1250 vuoteen 1591 Rialton tilalla oli puinen silta. Nykyinen sillan on suunnitellut Antonio da Ponte, ja se on hämmästyttävän paljon samannäköinen kuin paikalla aikaisemmin ollut puinen silta.

Silta on erittäin keskeisellä paikalla Venetsiaa, sillä se yhdistää toisiinsa Piazza San Marcon ja Rialton alueet.

Gondola (www.gondolavenezia.it) ajelu Grande Canalea pitkin on yksi parhaista linkeistä Venetsian historialliseen elämään ja hyvä tapa nähdä Grande Canalen varrella olevat nähtävyydet perinteisellä tavalla.

Gondola oli satoja vuosia tärkein kuljetuskeino paikasta toiseen Venetsiassa, ja sillä on edelleen sijansa julkisessa liikenteessä kaupungissa.

Gondolaa ohjaa gondolieeri, joiden on Venetsian gondolitoimintaa ohjaavien sääntöjen mukaan oltava samaa sukua, joten samat suvut ovat meloneet gondoleja jo vuosisatojen ajan. Kukoistuskaudellaan Venetsiassa oli tuhansia gondoleita ja gondolieereja, nykyään vain muutama sata.