Venetsian nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet listalta riittää nähtävää ja koettavaa useammankin loman ajalle, sillä jo pelkästään Fondazione Musei Civici di Venezian (MUVE) 11:sta taidemuseossa on näytillä yli 200 000 mestariteosta.

Kaupungin kompaktista koosta johtuen olet aina vain kivenheiton päässä jostain merkittävästä Venetsian nähtävyydestä, oli se sitten Rialton silta, Juutalainen ghetto, tai vaikkapa Muranon lasimuseo.

Nähtävyyksiä ovat myös kaupungissa pidetyt useat festivaalit ja tapahtumat vuoden mittaan, joista tunnetuin on tammi-helmikuussa pidettävä Venetsian karnevaali.

Venetsian karnevaalimaskeja

KUVA: Venetsian karnevaalimaskeja myyvän putiikin näyteikkunaa.

Jos olet tulossa kaupunkiin nähtävyyksien katselemiseen kesäkauden turismisesongin huippukuukausina, varsinkin heinä-elokuussa, sinun kannattaa varautua jonottamaan (ellet osta lippuja ennakkoon, jolloin voit aina ohittaa jonon).

Esimerkiksi Pyhän Markuksen kirkkoon on näinä kuukausina keskimäärin 45 minuutin jono, mutta 1 EUR lipun ennakkoon netistä ostamalla (lipun voi ostaa myöhäisintään 10 minuuttia ennen kirkkoon menoa) voit helposti ohittaa jonon.

Viikonloppumatkalaisena Venetsiaan sinun kannatta keskittyä oleellisiin maamerkkeihin, kun taas esimerkiksi viikon lomalla ehdit helposti kierrellä myös lähisaarten, kuten Lidon, Muranon, ja Buranon nähtävyyksiä.

Museoiden, palatsien, ja kirkkojen kiertelyn ohella Venetsiassa kannattaa panostaa myös elämysten keräämiseen…

…kuten vaikkapa gondoli-ajeluun rakkaimpien perheenjäsenten kanssa (yksi retki kestää 40 minuuttia, gondoliin mahtuu maksimissaan 6 henkilöä).

Rialton silta Venetsia nähtävyydet

KUVA: Kaksi gondolieeriä asiakkaineen lähellä Rialton siltaa.

Gondoliajelulla voit usein myös käydä tarkastamassa seikkailija Marco Polon sekä legendaarisen hurmuri Casanovan asuintalot (muista tarkistaa gondolieerilta että kierros menee näiden kohteiden ohi).

Jos olet klassisen musiikin ystävä, Venetsia tarjoaa parhaimman kavalkadin mahdollisuuksia kuunnella kirkkokonsertteja Venetsialaisen Vivaldin tuotannosta.

Parhaat Venetsian nähtävyydet

Parhaat Venetsian nähtävyydet ovat maailmankuuluja, ja niiden ansiosta kaupunki saa parhaimmillaan yli 50 000 vierailijaa kesäsesongin aikana.

Venetsian “pakko nähdä” nähtävyydet ovat pääosin pienen alueen sisällä, joko ympärillä kaupungin historiallista kaupallista keskustaa Rialtoa, tai Venetsian poliittisen keskuksen, San Marcon, tuntumassa.

Näiden kahden alueen välistä välimatkaa on noin 750 metriä kävellen, ja tältä väliltä löytyvät parhaat Venetsian ostoskadut…joten viikonloppureissun suunnitelu on helppoa tehdä tätä aluetta pohjana käyttäen.

Parhaisiin nähtävyyksiin kuuluvat San Marcon osalta

  • Dogen palatsi,
  • Pyhän Markuksen tori, sekä
  • Pyhän Markuksen kirkko kirkontorneineen, kaikki vieri vieressä Canale Granden rannalla.

Dogen palatsi Campanile Venetsia

KUVA: Dogen palatsi sekä Campanile di San Marco kellotorni. Kuvan oikeassa laidassa näkyy myös huokausten silta.

Pyhän Markuksen torilta löytyy useampiakin museoita, mukaanlukien hieno Museo Correr (esitellen Venetsian historiaa), ja voit ostaa näihin museoihin esimerkiksi yhden iltapäivän voimassa olevan yhteislipun.

Dogen palatsin, joka toimii museona, yhteydestä löytyy myös yksi maailman kuvatuimmista ja romanttisimmista silloista, huokausten silta. Legendan mukaan sillan alla auringonlaskun aikaan suuteleva pari saa ikuisen rakkauden ja autuuden.

Rialton alueelta löytyy ykkösnähtävyytenä kuuluisa Rialton silta, jonka ympäriltä löytyy useita tuliaistuotteita myyviä kojuja ja putiikkeja.

Yksi näistä Rialton putiikeista on maailmankuulu karnevaalinaamareita myyvä La Bottega dei Mascareri, joka teki mm. naamiot Tom Cruisen ja Nicole Kidmanin tähdittämään elokuvaan “Eyes Wide Shut”.

Nähtävyyksien parhaimmistoon Venetsiassa kuuluu myös Grande Canale, Venetsian päävesiväylä.

Grande Canale Venetsia iltakuva

KUVA: Iltakuva Grande Canalesta, otettuna Rialton sillalta.

Helpoin ja edullisin tapa jolla voit tutustua kanaaliin on ottaa vaporetto vesibussin linja 1, jolla voit matkata S. Lucian rautatieasemalta kohti Lidon saarta, läpi koko Grande Canalen, matkana, joka vie noin tunnin (ja maksaa yksittäislippuina EUR 7 per suunta).

Romanttisempi tapa tutustua Venetsian kanaaleihin ovat gondoliajelut, joita on tarjolla kautta koko kaupungin, mutta etenkin Pyhän Markuksen torin ja Rialton sillan yhteydestä.

Top 10 Venetsian nähtävyydet

Top 10 Venetsian nähtävyydet listoja on monenlaisia, ja painotuksia yhden loman ajaksi on monenlaisia, aina aktiivilomista kulttuurilomiin saakka.

Yksi parhaista top 10 listoista on tarjolla Venice Connectedin kautta, joka on virallinen kaupungin turistitoimisto.

Tämän virallisesti Venetsiaa markkinoivan tahon mukaan kymmenen parasta nähtävyyttä kaupungissa ovat…

1. Pyhän Markuksen basilika: kaupungin tärkein kirkko.
2. Dogen palatsi: Venetsian historiallisten hallitsijoiden (Doge) yksityinen asuinpalatsi sekä muinaisen Venetsian valtion hallintoelinten toimitila.
3. Santa Maria Gloriosa dei Frari basilika: hienoimpia Venetsialaisen gotiikan arkkitehtuurin esimerkkejä.
4. Scuola Grande di San Rocco: maailmantunnettu Jacopo Tintoretton maalauksiensa ansiosta.
5. Madonna dell’Orto kirkko: Tintoretton hautauskirkko.
6. S.M. Assunta di Torcello basilika: osa Venetsian vanhinta ja laajinta hengellistä rakennuskompleksia.
7. Santa Maria della Salute basilika: Venetsialaisten rakentama votiivikirkko, kiitoksena ruttoepidemian päättymisestä.
8. Accademia galleriat: museo, joka pitää sisällään parhaimman kokoelman Venetsialaista taidetta aina 1300-luvulta 1700-luvulle saakka.
9. Buranon saari: maailmankuulu taidoikkaista käsintehdyistä pitseistään ja värikkäistä taloistaan.
10. Muranon saari: kuuluisa käsityönä tehdyistä lasituotteistaan.

Santa Maria della Salute kirkko Venetsia

KUVA: Santa Maria della Salute kirkko, kuvattuna Campanile di San Marco kellotornista.

Voit helposti lisätä kohokohtia matkaasi Venetsiaan tekemällä esimerkiksi päiväretken Roomeon ja Juulian kotikaupunkiin, Veronaan.


Trenitalia junamatka yhteen suuntaan vie vain 1h10min.