Verkatehdas Hämeenlinna

Verkatehdas Hämeenlinna on kulttuuri- ja kongressikeskus, joka toimii vuodelta 1895 peräisin olevan historiallisen tehtaan jälleenrakennetuissa tiloissa.

Rakennus, jossa kulttuuri-ja kongressikeskus toimii, Hämeenlinnan verkatehdas, aloitti toimintansa vuonna 1895, ja kompleksiin kuuluivat kutomo, voima-asema, kehräämö sekä korjauspajat ja liitännäiset huvilat.

Verkatehdas oli pitkään kaupungin merkittävin teollisuuslaitos, ja se nousi maan suurimpien verkatehtaiden joukkoon 1950-luvulla, mutta toiminnan kannattavuuden heikentymisen myötä tehtaan toiminta kuitenkin loppui vuonna 1963.

Verkatehdas Hämeenlinna

KUVA: Verkatehtaan julkisivua kuvattuna vierestä menevältä Paasikiventieltä.

Hämeenlinnan verkatehdas

KUVA: Lähikuva paikan julkisivusta sen 703-paikkaisen musiikki- ja kongressisalin sisäänkäynnin osalta. Sisäänkäynti Bio Rex elokuvateatteriin on kuvasta oikealle olevalta sivustalta.

Ravintola Iso Huvila Verkatehdas Hämeenlinna

KUVA: Verkatehtaan tiloissa olevan ravintola Iso Huvilan (www.verkatehdas.fi/portal/fi/yleiso/ravintola/) puolista päätyä ja ravintolan terassia.

Taideteos Verkatehdas Hämeenlinna

KUVA: Verkatehtaan päädyssä oleva taideteos, jonka on tehnyt taiteilija Aimo Katajamäki. Katajamäen muista töistä kuuluisa on varsinkin veistosinstallaatio “Puun kansa”, joka on sijoitettuna Eduskunnan uuden lisärakennuksen aulaan Helsingissä.

Kultturikeskukseksi tehdasta alettiin suunnitella sen jälkeen, kunHämeenlinnan taidemuseo perustettiin vuonna 1952 läheiseen C.L. Engelin suunnittelemaan entiseen kruunun viljamakasiini-rakennukseen.

Kaupunki hankkikin tehtaan rakennukset haltuunsa vuonna 1978, jolloin sisätilat jälleenrakennettiin, mutta nykyisessä muodossaan kulttuurikeskus aloitti vasta vuonna 2001.

Nykyään rakennuskompleksin 30 000 kerrosneliön tiloista löytyy:

  • 703-paikkainen musiikki- ja kongressisali,
  • kokouskeskus,
  • elokuvakeskus Bio Rex,
  • ravintola Iso Huvila,
  • Hämeenlinnan kaupunginteatteri,
  • Hämeenlinnan taidemuseo,
  • Miniteatteri sekä
  • lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX.

Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas
Paasikiventie 2
13200 Hämeenlinna
www.verkatehdas.fi

Näiden ohella tiloja käyttää myös kaikkiaan yli 20 erilaista kulttuuri- ja media-alan yhdistystä ja yritystä sekä ammatinharjoittajaa.


Näihin yrityksiin kuuluu mainostoimisto, arkkitehtitoimistoja, Yleisradion aluetoimitus, Vanajaveden opisto, sekä Sibelius-opisto.