Verona nähtävyydet

Verona nähtävyydet kohokohtia ovat Verona Arena, San Zeno Maggiore, Castelvecchio, Piazza delle Erbe aukio, sekä Via Mazzini ostoskatu.

Verona Arena (arena.it) on Veronan kuuluisin nähtävyys, ja Italian kolmanneksi suurin muinaisen Rooman aikainen amfiteatteri (Rooman Colosseumin ja Capuan areenan jälkeen) joka on säilynyt nykypäivään saakka.

Se valmistui noin vuonna 30 jKr. ja sillä on historiansa aikana järjestetty gladiaattori taisteluita ja muita show tapahtumia.

Amfiteatteri on yksi parhaiten säilyneistä maailmassa erityisesti sisärakenteiltaan, ja siellä järjestetään edelleen konsertteja, baletti-esityksiä, ja oopperoita kesäkuukausina.

San Zeno Maggiore on parhaiten tunnettu uskonnollinen rakennus Veronassa, jonka maine perustuu osittain sen arkkitehtuurille, osittain sille perimätiedolle että kirkon krypta oli paikka jossa Shakespearen Roomeo ja Juulia vihittiin.

Alunperin paikalle rakennettiin kirkko Pyhän Zenon kuoleman jälkeen vuonna 380 jKr., ja kirkko jälleenrakennettiin moneen kertaan sotien jäljiltä, ja nykyinen olomuoto on peräisin vuoden 1117 maanjäristyksen jälkeen tehdyltä jälleenrakennukselta, joka valmistui 1398.

Kirkko on tunnettu myös sen sisältämistä taideteoksista, joista löytyy historiallisia pyhiinvaeltajien jättämiä viestejä aina niinkin kaukaa kuin vuodelta 1390.

Castelvecchio (comune.verona.it/Castelvecchio/cvsito/english/index1.htm) on noin 10-15 minuutin kävelymatkan päässä San Zenon Maggioresta, ja se on tärkein Scaligerin dynastian, joka hallitsi kaupunkia keskiajalla, jälkeensä jättämistä linnoituksista.

Linnoitus, joka valmistui vuonna 1376, on yksi parhaimmista goottisen arkkitehtuurin linnoituksista, ja sen kohokohtia ovat mm. sen seitsemän tornia ja linnoitusta ympäröivä vallihauta, joka nyt on tyhjä, mutta muinoin sen täytti läheisen Adige joen vesi.

Nykyisin Castelvecchio toimii Castelvecchio Museon toimipaikkana. Tutustumisen arvoinen on myös Castelvecchion silta joka vie linnoitukselle yli Adige joen, ja joka valmistuessaan, osana Castelvecchion linnan rakentamista, oli maailman pisin silta 48,70 metrin pituudellaan.

Piazza delle Erbe on ollut Veronan pääaukio muinaisen Rooman ajoilta, ja sitä kutsutaan usein Italian kauneimmaksi kauppatoriksi, ja jolta löytyy useita merkittäviä historiallisia rakennuksia, suihkukaivoja, sekä muistomerkkejä.

Aukion mieleenpainuvimpia kohokohtia ovat sitä ympäröivät keskiaikaiset tornit, Torre dei Lamberti, sekä 1300-luvulta peräisin oleva Torre del Gardello, kuin myös Madonna Verona suihkulähde.

Aukiolla käydessäsi kannattaa tutustua varsinkin Torre dei Lambertiin, joka valmistui vuonna 1463, ja joka on korkein Veronan torneista. Voit kiivetä tornin 238 askelta huipulle tai tehdä matkan hissillä. Huipulta on huikeat, panoramiset näkymät yli Veronan kauniin kaupungin.

Verona nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Via Mazzini ostoskatu, jota kutsutaan Veronan kultaiseksi mailiksi, ja se menee Piazza delle Erbeltä toiselle keskeiselle aukiolle, Piazza Bra:lle.

Katu on kävelykatu käytössä, ja sitä reunustavat useat tasokkaat luksus tavaroita myyvät putiikit ja lukuisat kahvilat.


Via Mazzini on myös keskeinen osa iltapäiväkävelyä eli “passeggiataa” paikallisille. Siksi kannattaa ajoittaa kadun tarkastaminen ja ostosten tekeminen noin kello 16 ja 18 välille, jolloin voit osallistua tähän peri-italialaiseen, jokapäiväiseen traditioon.