Vieux Port Marseille

Vieux Port Marseille on kaupungin merkittävin nähtävyys, ja toiminut Marseillen satamana antiikin ajoista saakka.

Vieux-Port (suomeksi “Vanha Satama”) on paikka josta kaupunki sai alkunsa, kun vuonna 600 e.Kr. alueelle saapuneet kreikkalaiset laskivat laivojensa ankkurit ja tekivät leirinsä juuri sataman kohdalle.

Vanha satama toimi merellisen kaupankäynnin keskipisteenä kaupungissa aina 800-luvulle saakka, ja alueella valmistettiin keskiaikana myös mm. hamppua, josta tehtiin köyttä paikallisten merenkulkijoiden käyttöön, ja tämä historia on Marseillen pääkadun, Canebièren, joka päättyy vanhaan satamaan, nimen takana.

Vieux Port Marseille France

KUVA: Näkymä Marseillen Vieux-Port satama-kaupunginosaan Notre Dame de la Garde kirkolta.

Vieux Port Quai des Belges Marseille France

KUVA: Sataman aluetta kuvattuna Quai des Belges kadun vierestä, Marseillen pääkadun, Canebièren, päädystä. Kuvan vasemmalta puolelta on tarjolla laivoja jotka vievät kiertokäynnille Dumaksen “Monte-Criston Kreivistä” tutulle Chateau D’If linnoitukselle Frioul saaristossa.

Fort Saint Jean in Marseille

KUVA: Marseillen vanhan sataman suulla on kaksi historiallista linnoitusta, joista kuvan Fort Saint Jeanin rakennutti vuonna 1660 kuningas Louis XIV.

Fort Saint Nicolas Marseille

KUVA: Toinen vanhan sataman sisääntulon linnoituksista on nimeltään Fort Saint Nicolas, ja se rakennettiin Saint Nicolas kappelin ympärille samanaikaisesti (1660) sitä vastapäätä olevan Fort Saint Jeanin kanssa.

Le Marsellois restaurant in Marseille France

KUVA: Kuvan Le Marsellois ravintola (www.lemarseillois.com) on suosittu ruokailupaikka vanhan sataman alueella. Laivassa liehuva lippu, joka muistuttaa erehdyttävästi Suomen lippua, on itse asiassa Marseillen kaupungin virallinen lippu.

Petits Trains de Marseilles

KUVA: Voit tutustua Marseillen kaupunkiin kuvan “Petits Trains de Marseille” (www.petit-train-marseille.com) minijunien avulla, joiden yksi lähtöpaikka on vanha satama lähellä Marseillen kaupungintaloa, ja joilla pääsee mm. Notre Dame de la Gardelle, jonne matka varsinkin kävellen on raskas, koska kirkko sijaitsee kukkulan huipulla.

Notre Dame de la Garde from Vieux Port Marseille

KUVA: Näkymä Notre Dame de la Garde kirkolle vanhasta satamasta.

Satama on toiminut myös sotilaallisesti merkittävänä paikkana, ja sen painoarvo tässä suhteessa oli suurimmillaan 1400-ja 1600-lukujen aikana, kun kuninkaat Louis XII ja Louis XIII rakennuttivat sotalaivoille sopivia laitureita sekä kaljuunoita valmistavan telakan vanhaan satamaan.

1600-luvulla, Marseillen asukkaiden kapinan jälkimainingeissa, kuningas Louis XIV määräsi rakennettaviksi St Jean ja St Nicolas linnoitukset sataman sisääntulon sivustoille, ja tuolloin alueelle siirrettiin myös merkittävä asevarasto ja osa kuninkaallisesta laivastosta.

Historiallisten kirjoitusten valossa vanhan sataman kapasiteetti oli vuonna 1854 noin 1000-1200 laivaa, ja noin 18 000 kauppa-alusta vieraili vuosittain satamassa.

Vanhan sataman merkitys kauppakäytössä loppui käytännössä kuitenkin höyrylaivojen käyttöönoton myötä, sillä ne eivät voineet seilata satamaan sen 6 metrin syvyyden riittämättömyyden vuoksi.

Tämän vuoksi Marseilleen rakennettiin 1800-luvun loppupuolta kohden uusi satama, Port Moderne, joka on nykyisin osa Grand Port Maritime de Marseille (www.marseille-port.fr) satamakokonaisuutta, joka on merkittävä koko Euroopan tasolla varsinkin öljyteollisuuden satamana.

Nykyään vanhaa satamaa käytetään etupäässä pienvenesatamana ja terminaalina paikallisille reittiristeilyjä tekeville aluksille, joilla pääsee mm. If-saarelle (jossa sijaitsee kuuluisa Chateau d’If) sekä muille Frioul saariston saarille.


Vieux-Port toimii myös useiden kaupungin spektaakkeleiden keskipisteenä, mm. uudenvuoden ja muiden juhlallisuuksien tärkeimpänä pitopaikkana.