Washington DC:n nähtävyydet

Katsaus Washington DC:n nähtävyyksiin, mukaanlukien Smithsonian National Air & Space Museum, Valkoinen talo, sekä Lincolnin muistomerkki.

Washington D.C. ei ole pelkästään Yhdysvaltojen pääkaupunki ja maan kolmitasoisen hallinnon toimipaikka, vaan myös yksi suosituimmista kaupungeista Pohjois-Amerikassa, jonne tulee turisteja kaikkialta maailmasta.

Vierailu Amerikan pääkaupunkiin ei ole luonnollisesti täydellinen ilman käyntiä valkoisen talon luona, minimissään valokuvan ottamiseen rakennuksen porttien takaa.

Erilaiset muistomerkit ovat ikoninen osa Washington DC:tä, joista keskeisimmät ja suosituimmat ovat Lincoln Memorial ja National World War II Memorial. Molemmat näistä ovat mahtavia monumentteja sekä päiväsaikaan että iltavalaistuksessa, joten sinun kannattaa harkita kahta käyntiä niiden luona.

Kaupungin eläintarha, National Zoological Park, on suosittu käyntikohde vuoden ympäri, kohokohtina ollessa esimerkiksi paikan maailmankuuluisuutta saaneet panda-karhut.

Yhdysvaltojen pääkaupungissa on lisäksi runsaasti museoita, joihin on kerätty suuri määrä maailman hienoimpiin kuuluvia aarteita, ja joista moneen on ilmainen sisäänpääsy.

1) Kansallinen toisen maailmansodan muistomerkki (National World War II Memorial)

National World War II Memorial Washington DC Yhdysvallat.

Washington DC:n upea Kansallinen toisen maailmansodan muistomerkki on kunnianosoitus niille 16 miljoonalle ihmiselle, jotka palvelivat Yhdysvaltain armeijassa ja joista 400 000 menehtyi toisen maailmansodan aikana.

Muistomerkin sisällä olevat kaksi puoliympyrän muotoista osiota on tehty 56 graniittipylväästä, edustaen Yhdysvaltojen 48 osavaltiota, Washington D.C.:tä, Alaskan ja Havaijin territorioita, Filippiinien kansainyhteisöä, Puerto Ricoa, Amerikan Samoaa, ja Yhdysvaltain Neitsytsaaria, joista kukin osallistui sotatoimiin.

Muistomerkin Freedom Wall, johon on kirjoitettu sanoma “Here we mark the price of freedom”, sisältää yhteensä 4048 kultatähteä, kukien edustaen sataa sodassa kaatunutta amerikkalaista.

2) George Washingtonin Mount Vernon

George Washingtonin Mount Vernon tila ja sen puutarhat sijaitsevat hieman Washington, D.C.:n ulkopuolella, sisältäen kartanon, ulkorakennuksia, puutarhoja, eläimiä, tislaamon ja viljamyllyn, kuin myös 1,6 hehtaarin kokoisen maatilan.

Mikä oli aikoinaan George Washingtonin toimiva plantaasi on nykyään kiireinen turistinähtävyys.

Vierailijana kohteeseen voit ostaa lipun yhteen kymmenestä vaihtoehtoisesta kiertomatkasta alueeseen, mukaanlukien risteily Potomac-joella, vierailu kellarikerrokseen, jossa voi nähdä maan ensimmäisen presidentin suunnitelmat kartanon puutarhaa ja maisemointia varten.

George Washington kuoli kartanon päämakuuhuoneessa vuonna 1799, tilan toimiessa hänen viimeisenä lepopaikkanaan. Hänen vaimonsa Martha ja muita läheisiä omaisia on myös haudattuna tilan hautakammioon.

3) Kansallinen taidegalleria (National Gallery of Art)

National Gallery of Art Washington DC Yhdysvallat.

Washington DC:n Kansallinen taidegalleria sisältää lukuisia mittaamattoman arvokkaita taideteoksia, joiden kopiot koristavat amerikkalaisia koteja itärannikolta länsirannikolle, ja täällä ne on mahdollista nähdä alkuperäisessä muodossaan.

Museon läntinen siipi sisältää varhaisia eurooppalaisia ja amerikkalaisia taideteoksia, yhtenä kohokohtana ainoa Leonardo Da Vincin maalaus Amerikassa.

Itäinen siipi tarjoaa omalta osaltaan kokoelman nykyaikaista taidetta, taiteilijoilta kuten Henri Matisse, Jackson Pollock, sekä Pablo Picasso.

Jos tulet käymään taidegalleriassa talvikuukausien aikana, sinun kannattaa vierailla lisäksi museon puutarhan luisteluringin luona, jossa voi vuokrata luistimia ja nauttia upeasta Washington DC:n talvesta kaikessa hienoudessaan.

4) Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlallisuudet National Mall puistossa

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlallisuudet National Mall puistossa, Washington DC, Yhdysvallat.

Mikäli lomasi Yhdysvaltoihin ja Washington DC:hen sattuu maan itsenäisyyspäivän, 4. heinäkuuta, kohdalle, kaupunki on yksi maan parhaita paikkoja seurata näitä juhlallisuuksia.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien päätapahtuma Washington DC:ssä on lähes 20 minuuttia kestävä National Mall -puiston ilotulitus.

Ilotulitukset laukaistaan ilmaan yleensä National Mall puistoa osana olevalta Lincoln Memorial Reflecting Pool -altaalta käsin Yhdysvaltain National Park Servicen (NPS) toimesta.

Muita juhlapäivään kaupungissa liittyviä tapahtumia ovat mm. paraati, jonka reitti menee pitkin Constitution Avenue Northwest katua, aina 7th Street kadulta 17th Street kadulle saakka, sekä useat päivän mittaan järjestettävät konsertit.

5) Arlingtonin sotilashautausmaa (Arlington National Cemetery)

Arlingtonin sotilashautausmaa Washington DC Yhdysvallat.

Kenraali Robert E. Lee toimi Arlingtonin sotilashautausmaan nykyisin sisältävän maa-alueen hoitajana siihen saakka, kunnes paikka otettiin liittovaltion hallituksen omistukseen sotilashautausmaaksi vuonna 1864.

Nykyään Arlingtonin sotilashautausmaa on viimeinen lepopaikka Yhdysvaltain sodissa kuolleille sotilaille aina maan sisällissotaan saakka.

Yhdysvaltain presidentit John F. Kennedy ja William Howard Taft, senaattorit Robert Kennedy ja Ted Kennedy, sekä avaruussukkula Challengerin tapaturmassa kuolleet astronautit ovat hautausmaalle haudattujen joukossa.

Käynti Arlington National Cemeteryllä kannattaa ajoittaa siten, että pääset seuraamaan myös The Changing of the Guard at the Tomb of the Unknown Solider -seremoniaa, eli vartiosotilaiden vaihtoseremoniaa tuntemattoman sotilaan haudalla.

6) Smithsonian kansallinen ilma- ja avaruusmuseo (Smithsonian National Air and Space Museum)

Smithsonian kansallinen ilma- ja avaruusmuseo on yksi suosituimmista museoista National Mall -puiston yhteydessä.

Museo sisältää kohokohtina muun muassa 1903 Wright Flyer lentokoneen, Charles Lindberghin “Spirit of St. Louis” lentokoneen, sekä kuukiven, jota vierailijat voivat käydä koskettamassa.

Monet museossa kävijät ottavat vierailu-ohjelmaansa mukaan filmin katsomisen Lockheed Martin IMAX-elokuvateatterissa sekä käynnin Albert Einstein planetaariossa.

Smithsonian ilma- ja avaruusmuseolla on olemassa samanteemainen kumppanimuseo, Steven F. Udvar-Hazy Center, vain lyhyen ajomatkan päässä Chantillyssä, Virginiassa.

Steven F. Udvar-Hazy Center sisältää kaksi suurikokoista lentokonesuojaa, joista löytyy mm. avaruussukkula Discovery, sekä Donald D. Engen Observation Tower -näköalatornin, jolta on 360-asteen näkymät Washington Dullesin kansainväliselle lentokentälle.

7) Kansallinen kirsikankukka festivaali (National Cherry Blossom Festival)

Tokion kaupunginjohtaja Yukio Ozaki lahjoitti Washington DC:lle 3000 kirsikkapuuta vuonna 1912. Kunnioittaakseen tätä runsaskätistä lahjoitusta, kaupunki aloittikin vuosittaisen kirsikankukka festivaalin.

Tapahtuma, joka on nähtävissä Tidal Basin -tekojärven alueella kaupunkia, tuo turisteja paikalle kaikkialta maailmasta katsomaan kirsikkapuiden kukkimista, joka tapahtuu keskimäärin myöhäisestä maaliskuusta varhaiselle huhtikuulle saakka.

Huipussaan näkymien puolesta tapahtuma on sinä päivänä, kun noin 70 prosenttia kirsikankukista on auennut.

Vaikka kukinta on tapahtuman päänähtävyys, festivaaliin kuuluu monipuolisesti myös muita luovia tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka edistävät alueen nykytaidetta ja kulttuuria, ympäristöä, sekä teemaan liittyvää koulutusta.

Vaikka suurin osa näistä oheistapahtumista on ilmaisia ja avoinna kaikille kävijöille, osaan vaaditaan sisäänpääsymaksu.

8) Lincolnin muistomerkki

Lincolnin muistomerkki, jonka keskeisenä elementtinä on patsas Abraham Lincolnista, Yhdysvaltojen 16. presidentistä, on symboli maan yhtenäisyydestä, voimasta, ja viisaudesta.

Abraham Lincoln patsas, jossa presidentti esitetään istumassa, sisältää omistuskirjoituksen, jossa lukee “In this temple, as in the hearts of the people for whom he saved the Union, the memory of Abraham Lincoln is enshrined forever.”

Kreikkalais-doorilaistemppelin tyylinen monumentti, joka valmistui 57 vuotta Lincolnin salamurhan jälkeen, oli myös paikka, jossa Martin Luther King Jr. piti ikonisen “I Have a Dream” puheensa vuonna 1963.

Vaikka muistomerkki on vaikuttava päiväsaikaankin, se on henkeäsalpaavan kaunis iltavalaistuksessa.

9) National Zoological Park eläintarha

National Zoo Washington DC Yhdysvallat.

Washington DC:n National Zoological Park eläintarha, josta käytetään kansan parissa nimeä National Zoo, sisältää monipuolisen valikoiman muun muassa nisäkkäitä, matelijoita, ja sammakkoeläimiä.

Eläinpuiston kiistattomia tähtiä ovat kuitenkin sen sisältämät panda-karhut, joita voi seurata asuinympäristössään myös aitausta ympäröivien suurten teleobjektiivilinssien kautta.

Yksi eläintarhan parhaista puolista on se, että pääset tutustumaan näihin kaikkialta maailmasta hankittuihin eläimiin ilmaiseksi, ilman pääsymaksua.

Eläintarhan kiertämiseen on hyvä varata riittävästi aikaa, sillä se kattaa kokonaisuutena noin 65 hehtaarin alueen.

10) Valkoinen talo

Valkoinen talo Washington DC Yhdysvallat.

Valkoinen talo, jonka nykyisen nimen sille antoi presidentti Theodor Roosevelt, sisältää sen kuuden kerroksen puitteissa yhteensä 132 huonetta ja 35 kylpyhuonetta.

Tämä 5109 neliömetrin kokoinen talo on toiminut Yhdysvaltain presidenttien toimipaikkana vuodesta 1800, ja toivottanut toimintavuosinaan tervetulleeksi maailman johtajia ja arvovieraita kaikkialta maailmasta.

Rakennuksen seinien sisällä on keskusteltu maailmansotiin, kriiseihin, ja maailmaa muuttaneisiin poliittisiin päätöksiin liittyneistä asioista, tehden siitä kenties kaikkein tärkeimmän keskuksen alallaan koko planeetan puitteissa.


Valkoisen talon historialliseen kompleksiin sisältyy kokonaisuutena myös esimerkiksi tenniskenttä, hölkkäilyrata, uima-allas, elokuvateatteri, biljardihuone, sekä keilailurata.