Washington nähtävyydet

Washington nähtävyydet (Washington D.C.) kohokohtia ovat Valkoinen talo / Yhdysvaltain Capitol -rakennus, Washington monumentti, National Archives museo, Kongressin kirjasto, sekä Lincoln memoriaali.

Valkoinen talo ja Yhdysvaltain Capitol ovat Yhdysvaltain hallinnon rakennuksia ja myös Washingtonin tärkeimpiin kuuluvia maamerkkejä.

Valkoinen talo (whitehouse.gov) on Yhdysvaltojen tärkeimpiin kuuluva rakennelma, ja rakennus symboloi koko maata samaan tapaan kuin Eiffel torni symboloi Ranskaa.

Se on Yhdysvaltain presidentin virallinen residenssi ja pääasiallinen työpaikka. Kompleksimainen rakennus sijaitsee osoitteessa 1600 Pennsylvania Avenue NW, ja se valmistui vuonna 1800.

Valkoisen talon nimi tulee sen valkoiseksi maalatusta Aquia-hiekkakivi rakenteesta.

Valkoiseen taloon ei turvallisuussyistä pääse tutustumaan kiertokäynnille, mutta siitä voi ottaa kuvia esimerkiksi kävelykadulta, joka menee talon edestä.

Yhdysvaltain Capitol rakennus (visitthecapitol.gov) on puolestaan Yhdysvaltain Kongressin rakennus, jossa toimivat niin maan edustajainhuone kuin senaattikin.

Capitol rakennuksen merkittävin piirre on sen keskuskupoli, jota reunustavat rakennuksen kaksi siipeä, yksi kummallekkin kongressin osalle.

Capitol rakennus on esimerkki neoklassisesta arkkitehtuurityylistä.

Toisin kuin Valkoiseen taloon, Capitol-rakennukseen on myös yleisöllä pääsymahdollisuus, ja voit vaikkapa osallistua opastettuun kiertokäyntiin, joka lähtee United States Capitol Guides -kioskilta, Capitol rakennuksen piha-alueelta.

Washington nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Washington monumentti (nps.gov/wamo), joka on iso, korkea, hiekanvärinen obeliski lähellä National Mall aluetta Washington D.C.:ssä.

Se on presidentiaalinen muistomerkki joka on rakennettu Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin, George Washingtonin, muistoksi.

Monumentti, joka on tehty marmorista, graniitista, ja hiekkakivestä, on sekä maailman toiseksi korkein kivirakennelma 169.3 metrin korkeudellaan, että korkein rakennelma Washington D.C.:ssä.

Valmistuessaan vuonna 1885 Washington monumentti oli maailman korkein rakennelma, ja säilytti tämän aseman vuoteen 1889, jolloin Eiffelin torni valmistui Pariisissa.

Monumentissa on näköalatasanne 152 metrin korkeudessa, jonne pääsee hissillä.

Tasanteelle menee myös portaikko, mutta se on suljettu yleisöltä.

National Archives museo (www.archives.gov) Constitution Avenuella on Yhdysvaltain tärkein dokumenttien pitopaikka, ja se sisältää maan historian kannalta tärkeimmät dokumentit.

Näihin dokumentteihin kuuluvat kolme originaali dokumenttia joilla muodostettiin Yhdysvallat: itsenäisyysjulistus, perustuslaki, sekä “Bill of Rights” dokumentti, joka on sarja lisäyksiä perustuslakiin.

Rakennuksessa on esillä myös Magna Carta vuodelta 1297 kuin myös Louisianan Ranskalta oston dokumentti.

Rakennukseen pääsee sen aukioloaikoina vapaasti tutustumaan, mutta tärkeimmistä dokumenteista ei voi ottaa valokuvia salaman kanssa.

Kongressin kirjasto (www.loc.gov) on Yhdysvaltain epävirallinen kansalliskirjasto ja myös maailman suurin kirjasto kirjojen määrällä, yli 30 miljoonaa kirjaa, mitattuna.

Kirjasto, joka koostuu kolmesta myös arkkitehtuuriselta näkökannalta merkittävästä rakennuksesta, on avoin yleisölle, mutta sen kokoelmista voivat kirjoja lainata vain kongressin jäsenet, korkeimman tuomioistuimen tuomarit, ja valitut muut korkeat Yhdysvaltin hallinnon jäsenet.

Kirjaston näyttelytiloissa on useita kirjaharvinaisuuksia, kuten Gutenbergin Raamattu, sekä raakaversio Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksesta.

Washington nähtävyydet parhaimmistoa edustaa myös Lincoln memoriaali (www.nps.gov/linc/), joka on Washington monumentin tapaan presidentillinen kunnionosoitus joka on rakennettu Yhdysvaltain 16. presidentin, Abraham Lincolnin, kunniaksi.

Rakennus sijaitsee National Mall alueella Washington, D.C.:ssä.

Sen arkkitehti oli Henry Bacon, ja Lincolnin patsaan, joka on rakennuksen merkittävin yksittäinen kohokohta, muotoilija oli Daniel Chester French.

Rakennuksen tyylilaji on kreikkalainen Doric-temppeli, ja se pitää sisällään Lincolnin patsaan lisäksi myös kaiverrukset Lincolnin kahdesta puheesta.


Muistomerkki on ollut usean kuuluisan puheen pitopaikka Yhdysvaltain historian aikana, mukaanlukien Martin Luther Kingin “I Have a Dream” puhe, jonka hän piti vuonna 1963 muistomerkillä.