Wien Itävalta

Wien Itävalta on kaupunki joka tarjoaa yhden monipuolisimmista kaupunkikokemuksista Euroopassa, upeita palatseja, kulttuuria, moderneja shoppailumahdollisuuksia, ja ainutlaatuisia ravintolanautintoja.

Wien Itävalta on kaupunkina ollut aina toisaalta idän ja lännen välissä, josta osoituksena historiallinen liitto Unkarin kanssa ja moderni slaavilaisperäinen vähemmistö joka asuu kaupungissa, ja toisaalta pohjoisen ja lännen välissä, josta osoituksena mm. useiden italialaisten sanojen mukanaolo paikallisessa saksan kielessä.

Kaupungin nousu Euroopan suurten kaupunkien joukkoon alkoi ensimmäisen Habsburgin kuninkaan alueen valloituksen myötä 1200-luvulla, vieden alueellista vaikutusvaltaa pois pääasiassa Salzburgin kaupungilta.

Natural History Museum Vienna Austria

KUVA: Wienin keskusta tunnetaan palatsimaisista rakennuksistaan, kuten kuvan Wienin luonnonhistoriallinen museo (www.nhm-wien.ac.at) (valmistunut 1881), jota vastapäätä on lähes identtinen majesteetillinen Wienin taidehistoriallinen museo (www.khm.at).

MuseumsQuartier Vienna

KUVA: Museokortteli eli MuseumsQuartier (www.mqw.at) muodostaa yhdessä luonnonhistoriallisen museon ja taidemuseon kanssa tiiviin museoryppään aivan keskeisimmällä alueella Wieniä, ja niissä käynti on helppo yhdistää muihin keskeisiin alueen nähtävyyksiin.

Neue Burg Palace Austria

KUVA: Wienin kaupungin historia on nivottu yhteen tiiviisti Habsburgin hallitsijasuvun kanssa, jonka hallintopalatseja ja rakennuksia löytyy ympäri kaupunkia. Kuvassa Neue Burg, osa Hofburg palatsikompleksia(www.hofburg-wien.at).

Maria Theresia Square Vienna Austria

KUVA: Habsburgien suku on esillä kaupungin katujen nimissä, rakennuksissa, ja erilaisissa patsaissa, joiden suhteen valikoima on yksi Euroopan parhaimmista. Kuvassa patsas Habsburgin hallitsijasuvun Maria Theresiasta, joka oli yksi kansan suosikeista hallintokautenaan 1740-1780, lopettaen mm. maaorjuuden ja tuomalla koulusivistyksen koko kansan pariin.

Wienin valjakko-ajelu

KUVA: Wienissä voi monella tapaa elää kuin muinainen Wienin yläluokka, vaikkapa ottamalla hevosvaljakkoajelun Hofburgin tai Schönbrunnin palatsi-alueilla. Kuvan turistit innostuivat Neue Burg osasta Hofburgin palatsia niin, että valjakoissa seisomaan nousu oli ainoa tapa ottaa kaikki näkymästä irti.

Vienna Parliament House

KUVA: Wien Itävalta on nykyisin monarkian sijasta kuitenkin demokratia, ja maan parlamenttitalo (www.parlament.gv.at), kuvassa, antaa komeat puitteet kansanvallalle. Rakennuksen edessä olevan viisauden jumalattaren Pallas Athene patsaan sivuilla olevat hahmot kuvaavat lainsäädäntöä ja hallintoa, sopien rakennuksen teemaan.

Vienna State Opera

KUVA: Wien yhdistetään usein varsinkin oopperaan, jonka upea rakennus, vuodelta 1869, on kuvassa. Oopperan (www.staatsoper.at) suosiosta kertoo se, että oopperan vierailevat ohjaajat usein valittavat “1,6 miljoonasta apu-ohjaajasta”, kuten Herbert von Karajan kuvasi Wienin asukkaiden intoa tähän taidemuotoon.

Musikverein Vienna Austria

KUVA: Joka vuoden viimeisenä päivänä Wienistä tulee hetkeksi koko maailman keskus, kun Wienin filharmonikot pitävät kuuluisan uuden vuoden konserttinsa kuvan Musikverein (www.musikverein.at) rakennuksesta. Klassisen musiikin keskuksen maineen ovat kaupungille luoneet sellaiset Itävaltalaiset mestarit kuten Haydn, Mozart, ja Gluck, kuin myös Beethoven ja Schubert.

Mariahilferstrasse shopping street Vienna Austria

KUVA: Kulttuurikokemusten ohella Wien tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ostosten ja shoppailun tekoon, esimerkiksi Mariahilferstrasse(www.mariahilferstrasse.at) kadulla, joka on Euroopan pisin ostoskatu. Näkymä on kadun ostoskatu-osuuden alkupäähän, Wien Westbahnhof rautatieaseman vieressä.

Tram Vienna Austria

KUVA: Useat Wienin nähtävyyksistä voi kiertää helposti kävellen, mutta jalkojen alkaessa kolottamaan voit hypätä joukkoliikennevälineistä (www.wien.gv.at/english/transportation/publictrans.htm) vaikkapa kuvan moderneihin raitiovaunuihin, Wienin metroon, joka kattaa hyvin kaupungin tärkeimmät nähtävyydet aina lentokentälle saakka, ja tarjolla on myös tiheä bussiverkosto.

Danube River Cruise Vienna

KUVA: Tonavan joki, joka virtaa kaupungin läpi, on kuulunut kaupungin historiaan kiinteästi, ja tarjoaa mahdollisuuden vaikkapa rentouttavaan jokiristeilyyn. Kuvassa jokiristeilylaivoja Tonavakanaalilla, kuvattuna Schwedenplatsin (Ruotsinaukio suomeksi) sillan kohdalta.

Habsburgien hallitsijasuvun 600-vuotinen hallitsija-aika Wienissä näkyy kaikkialla kaupungissa, ja merkittävimpiin historiallisiin kohteisiin kuuluvat varsinkin Hofburg palatsikompleksi ja sen Sankareiden Aukio, joka osaltaan muistuttaa vieraita siitä Habsburgien sotilaallisesta mahdista, joka pysäytti Ottomaanien Euroopan valloituksen kahdesta Wienin porteilla, vuosina 1529 ja 1683.

Kuningatar Maria Theresan hallitsija-aika vuodesta 1740 aloitti kuitenkin kaupungin kulta-ajan, joka yhdessä barokkikauden kulttuurivallankumouksen kanssa tuotti kaupungin tärkeimmät palatsit ja kirkot, ja aloitti Wienin valtakauden mantereen musiikillisena ja kulttuurillisena keskuksena, kun tanssiva Wienin kongressi vuosina 1814/1815, Wienin valssi, ja säveltäjät kuten Mozart ja Haydn yhdistivät Euroopan kansoja.

Tämän historian takia Wien Itävalta on edelleen yksi johtavia kulttuurimatkojen kaupunkikohteita maailmassa, ja tarjolla on mm. Wienin ooppera, maailman johtava saksankielinen teatteri ‘Burg’, ja Wienin filharmonikkojen konsertit Musikvereinin konserttisalissa.

Wien toi myös kahvilakulttuurin maailmankartalle, ja tässä suhteessa kaupunki tarjoaa alkuperäiset sacher kakut ja Wieniläiset kahvit, joita on ilo nauttia nähtävyyksien katselun lomassa, ja miksei juoda vaikkapa lasin “viinii Wienissä” niinkuin Samuli Edelmann lauloi vuoden 1991 Suomen euroviisukappaleessa.

Shoppailu on myös oma taiteenlajinsa Wienissä, ja useimmat aloittavat ostosten teon Mariahilferstrasselta, joka on ostoskatuna Euroopan pisin, ja kaupungissa on tarjolla myös useita erilaisia kauppakeskuksia, kuten monipuolinen ja kaupungin isoin Donauzentrum kauppakeskus (www.donauzentrum.at), sekä luksus-tuotteisiin keskittynyt Ringstrassen-Gallerien (www.ringstrassen-galerien.at).


Monille mielenkiintoisan lisän Wienin vierailuun tuo myös päivävierailu Bratislavassa, Slovakian pääkaupungissa, joka on alle tunnin junamatkan(www.oebb.at) päässä Wienistä.