Wienin espanjalainen ratsastuskoulu

Wienin espanjalainen ratsastuskoulu sijaitsee Burghofin palatsin “talviratsastuskoulu” rakennuksessa, jonka on suunnitellut Joseph Fischer von Erlach ja joka valmistui vuonna 1735.

Ratsastuskoulun kuuluisat esitykset pidetään sen barokkimaisessa Suuressa hallissa, joka on galleria jota tukevat kuusitoista korinttialaista kolumnia, ja joka muodosti keskeisen tilan Wienin kongressin tapahtumille vuonna 1814/1815.

Klassisen ratsastustaiteen perinteitä ylläpidetään maailmassa nykyisin ainoastaan juuri Wienissä, ja espanjalainen ratsastuskoulu on maailman vanhin alallaan, sillä se tunnettiin “espanjalaisen ratsastustallien” nimellä jo niinkin varhain kuin 1572, kun keisari Maximilian II haetutti maineikkaita hevosia Espanjasta, joka oli tuolloin osa Itävallan valtakuntaa.

Spanish Riding School Vienna Austria

KUVA: Näkymä espanjalaisen ratsastuskoulun sisäänkäyntiin Hofburgin palatsin Josefsplatz aukiolla.

Ratsastuskoulun esiintyjät pitävät esitysten aikana edelleen historiallisia uniformujaan, ja ratsastavat perinteisillä ‘Lipizzaner’ hevosilla, jotka ovat risteytys andalusialaisesta, arabilaisesta, ja napolilaisesta hevosesta.

Kautta historian, alkujaan mustat, mutta nykyisin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta valkoiset Lipizzaner hevoset ovat osoittaneet kyvykkyytensä niin taistelukentillä kuin hevosballeteissakin, ja ne olivat myös keisari Franz Josephin vaunujen virallisia valjakkohevosia.

Allaolevasta Wienin filharmonikkojen musiikin säestämästä videosta saat tuntumaa siihen, minkälainen ratsastuskoulun esitys on:

Liput esityksiin ovat haluttuja ja ne kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen (jotkin esityksistä ovat loppuunmyytyjä kuukausia etukäteen), mutta voit käydä katsomassa myös ratsastuskoulun aamuharjoituksia, joihin liput ovat halvempia ja saatavilla helpommin.

Voit lukea tarkempia tietoja esitysten aikataulusta, hinnoista, ja ratsastuskoulun historiasta virallisilta nettisivuilta osoitteessa www.srs.at, jonka kautta voi nykyisin myös ostaa lippuja esityksiin.