Wienin filharmonikot

Wienin filharmonikot on yksi kuuluisimmista filharmonioista Euroopassa, ja tarjoaa kunakin uutena vuotena kuuluisan uuden vuoden konsertin, joka televisioidaan ympäri maailman.

Kuuluisa uuden vuoden konsertti pidetään muusikkojen virallisen konserttisalirakennuksen, Musikvereinin (eli Musiikkiyhdistyksen) rakennuksesta, jonka arkkitehti oli Theopil Hansen vuosina 1867-1869, jonka toinen kuuluisa rakennus Wienissä on Itävallan parlamenttitalo.

Uuden vuoden konsertti, joka televisioidaan yli 50:een maahan, tapahtuu konserttirakennuksen Suuressa hallissa, joka on akustiikaltaan yksi parhaimpia konserttitiloja maailmassa.

Musikverein Vienna Austria

KUVA: Filharmonikkojen “Musikverein” konserttitalo, kuvassa. Rakennuksen lipunmyynti sijaitsee kuvan vasemman puoleisella kujalla olevasta ovesta.

Konserttirakennuksen arkkitehtuuri on suunniteltu erikoisesti juuri akustiikan optimoinnin pohjalta, mm. siten, että sen kattorakenne ei ole suoraan kiinni salin seinissä, ja Suuren salin alla on tyhjä huonetila pelkästään kaikupohjaa antamassa.

Musikverein rakennus ja sen filharmonikot ovat Wienin musiikillisen elämän keskipiste, ja sijaitsee aivan toisen kaupungin kulttuurielämän keskuksen, Wienin valtion oopperan rakennuksen, lähellä.

Filharmonikkojen ja oopperan välillä on erittäin tiivis yhteistyö, sillä filharmonikkojen uudet jäsenet valitaan juuri oopperan orkesterin muusikoista.

Uuden vuoden konsertilla on pitkät perinteet orkesterin historiassa, ja uuden vuoden konsertin ohjelma koostuu Johann Straussin perheen ja hänen aikalaistensa laajasta tuotannosta.

Konserttiperinne syntyi synkkänä periodina Itävallan historiaa, ja sen tarkoitus oli alunperin muistuttaa asukkaita paremmista ajoista ja olla lähde toivolle tulevaisuudesta, joka sopii hyvin uuden vuoden teemaan.

Wien filharmonikot
Kärntner Ring 12
A-1010 Vienna
www.wienerphilharmoniker.at

Filharmonikoilla on muutoinkin pitkät perinteet Wienin kaupungin kulttuurielämässä, sillä orkesteri perustettiin yli 160 vuotta sitten, vuonna 1842.


Orkesterin asemasta maan ja Euroopan musiikkikartalla kuvaa hyvin Richard Straussin yhteenveto sen asemasta (vapaasti suomennettuna) sanoilla “Kaikki ylistyssanat Wienin filharmonikoista voivat olla vain aliarviointeja”.