Wienin nähtävyydet

Wienin nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Hofburg, Belvedere, ja Schönbrunn palatsit, luonnonhistoriallinen ja taidehistoriallinen museo, Stephensdom, Wiener Riesenrad maailmanpyörä, sekä Mariahilferstrasse.

Hofburgin, Belvederen, ja Schönbrunnin palatsit ovat parhaimmat osoitukset siitä historiallisesta voimasta ja vaikutusvallasta joita Itävallalla on ollut historiansa aikana, ja ne kertovat myös Itävallan hallitsijasuvun, Habsburgien tarinan.

Lähinnä keskustaa löytyy upea Hofburgin palatsi (www.hofburg-wien.at), joka toimi valmistumisestaan Habsburgerien hallitsijasuvun residenssinä. Palatsikompleksi tarjoaa paljon tutustuttavaa, sillä se sisältää nykyään osan Wienin taidemuseon kokoelmasta, varsinkin vanhat aseet ja musiikki-instrumentit, Etnologinen museon, Ephesus museon, Habsburgien hallitsijasuvun aarrekammion, Itävallan kansalliskirjaston, ja Wienin espanjalaisen ratsastuskoulun tilat.

Belvederen palatsi (www.belvedere.at), joka valmistui vuonna 1725, puolestaan on Itävallan kansallissankarin, Savoyn prinssi Eugenin, kesä-asunto, joka koostuu kahdesta palatsista ja mahtavasta palatsipuutarhasta. Toinen palatseista pitää sisällään Itävallan barokkimuseon, jossa on maalauksia ja veistoksia 1600-ja 1700-luvuilta, ja toinen sisältää Itävallan gallerian taidekokoelman 1800-ja 1900-luvun taiteilijoilta, mukana kokoelmia töitä sellaisilta mestareilta kuin Klimt, Schiele, ja Kokoschka.

Schönbrunnin palatsin (www.schoenbrunn.at) rakennustyöt aloitettiin keisari Leopold I:sen toimesta, ja palatsia on laajennettu ja parannettu varsinkin Maria Theresian hallintokaudella. Palatsi-alue sisältää useita kohokohtia, kuten palatsin puistomaisen puutarhan rakennukset Palmutalo ja Gloriette, sekä Wagenburgin kokoelma majesteetillisia kuljetusvaunuja, mukana kultaiset Imperiaaliset Vaunut.

Wienin luonnonhistoriallinen museo ja taide-museo sijaitsevat lähes identtisissä, palatsimaisissa rakennuksissa, vastapäätä toisiaan Maria Theresia aukiolla, Hofburgin palatsi-alueen vieressä.

Wien nähtävyydet rakennuksista Luonnonhistoriallinen museo (www.nhm-wien.ac.at) tarjoaa kokoelman joka on jaettu kahdeksaan osastoon, luoden ainutlaatuisen kuvan kasviston ja eläimistön maailmasta. Kokoelman kohokohtiin kuuluvat varsinkin maailmankuulu meteoriittikokoelma, sekä esihistoriallinen kokoelma, joka sisältää mm. esihistoriallisen “Venus von Willendorf” hedelmällisyys idolin.

Taidehistoriallinen museo (www.khm.at) sisältää puolestaan yhden maailman arvokkaimmista taidekokoelmista noin neljän kilometrin galleriakierroksen voimin.

Kokoelman suosituimpiin osiin kuuluvat varsinkin antiikin ajan taide-aarteet antiikin Kreikan, Rooman, ja Etruskaaniselta valtakunnan ajoilta. Tarjolla on lukemattomia eurooppalaisten taidemestareiden töitä, sellaisilta nimiltä kuin Titian, van Dyck, Caravaggio, ja Rembrandt.

Museoiden vierestä löytyy myös MuseumsQuartier museokortteli (www.mqw.at), joka tarjoaa museoita joiden näyttelyiden pääpaino on modernissa taiteessa ja nykytaiteessa.

Wien nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Stephansdom katedraali (www.stephanskirche.at) on monumentaalinen kirkkorakennus jonka rakennustyöt aloitettiin vuonna 1359, mutta joka on osin edelleenkin keskeneräinen.

Katedraalin ja koko Wienin kaupungin maamerkki on katedraalin 137-metrin korkuinen torni, joka tunnetaan paikallisten keskuudessa nimellä “der Steffl”, ja jota pidetään yhtenä parhaista gotiikan arkkitehtuurin esimerkeistä maailmassa.

Katedraalin sisätilojen lukuisten kohokohtien joukosta löytyvät mm. “Wiener Neustadt Altar”, gotiikan tyylisuunnan kirkkoalttari vuodelta 1447, sekä keisari Friedrich III:nen sarkofagi ja viereiseltä alttarilta hänen mottonsa alkukirjaimet “AEIOU” (Austria erit in orbe ultima – Itävalta tulee olemaan olemassa maailman loppuun saakka).

Wiener Riesenrad maailmanpyörä (www.wienerriesenrad.com) sijaitsee Prater puistossa, joka oli ennen vuotta 1766 keisarillista metsästysmaata, mutta josta on aikojen kuluessa muodostunut yksi suosituimmista Wienin asukkaiden virkistyksen ja vapaa-ajan vieton alueista.

Maailmanpyörä asennettiin Prater puistoon valmistuneeseen huvipuistoon vuonna 1897, ja kohoaa parhaimmillaan 64,75 metrin korkeuteen, tarjoten upeat panoramiset näkymät Wienin historialliseen kaupunkiin.

Maailmanpyörän ohella huvipuistosta löytyy mm. huvikeinuja, karuselleja, ampumisgallerioita, kummitustunneleita, ja peilitaloja, sekä Lilliputti Rautatie, joka kulkee Wiener Riesenradin ja Prater stadionin väliä.

Mariahilferstrasse ostoskatu (www.mariahilferstrasse.at) on Euroopan pisin ostoskatu, alkaen Wien Westbahnhof rautatieasemalta ja jatkuen aina Museum Quartier museokorttelille saakka useamman kilometrin matkan.

Ostoskadun varrelta löytyy laaja valikoima erilaisia vaate-ja pukeutumisliikkeitä, kauppakeskuksia, kahviloita, ravintoloita, ja laaja valikoima erilaisia erikoisliikkeitä, kuten Wienin erikoisuuksiin keskittyneitä suklaakauppoja.


Muita hyviä ostoskatuja ja -paikkoja Wienissä ovat mm. Kohlmarkt ja Graben kadut, Ringstrassen Galerien kauppakeskus (www.ringstrassen-galerien.at), Donauzentrum (www.donauzentrum.at), sekä huippumoderni kauppakeskus Millennium City (www.millennium-city.at) Tonavan rannalla.