Wienin parhaat nähtävyydet

Katsaus Itävallan pääkaupungin Wienin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Schönbrunnin palatsi, Stephansdom, sekä Wiener Riesenrad maailmanpyörä.

Kaupunki on täynnä loputtomasti erilaista tekemistä ja näkemistä.

Useat nähtävyyksistä, kuten Hofburgin palatsi, parlamenttitalo, sekä luonnonhistoriallinen ja taidemuseo sijaitsevat Wienin 1. kaupunginosan historiallisessa vanhassakaupungissa.

Wienin tutustumisesi yhteydessä sinun kannattaa vierailla kuitenkin myös kauempana keskustassa olevilla osioilla, kuten 13. kaupunginosalla, josta löytyy Schönbrunnin palatsi, entinen keisarillisen perheen kesäpalatsi ja yksi koko maan suosituimpia turistikohteita.

1) Schönbrunnin palatsi

Schönbrunnin palatsi on elegantti entinen keisarillisen perheen kesäpalatsi, yksi Itävallan suosituimmista turistikohteista.

Voit nähdä koko palatsialueen Gloriettelta, kukkulalta, josta on näkymät koko seudun ylitse.

Nähtävyyteen voi tutustua kiertokäynnillä rikkaasti koristeltuun palatsiin, sen hevosvaunumuseoon, sekä palatsin teatteriin.

Schönbrunnin palatsikokemukseen kuuluu olennaisesti lisäksi kävely alueen barokkipuutarhojen lävitse, nähden mm. upeita suihkulähteitä, roomalaisten raunioiden jäljitelmiä, eläintarhan, sekä trooppisen kasvihuoneen.

2) Stephansdom

Stephansdom katedraalin sanotaan olevan Wienin kaupungin sielu.

Kirkon alkuperä löytyy romaanisesta arkkitehtuurityylistä, mutta kokonaisuutta on jälleenrakennettu useaan kertaan vuosisatojen aikana, jonka ansiosta paikan yksityiskohtiin kuuluu myöhäisen gotiikan ja barokkikauden elementtejä.

Kirkon “jättiläisten portin” yläpuolella oleva friisiteos kuvaa ihmis- ja eläinhahmoja tuomiopäivän tapahtumista, joka oli suosittu teema myöhäisen romaanisen periodin puitteissa.

Rikkaasti koristeltujen katedraalin sisätilojen kohokohta on Anton Pilgramin saarnatuoli, gotiikan aikakauden luomus, joka kuvaa kristillisen uskon varhaisia kirkkoisiä.

3) Keisarilliset asunnot

Keisarilliset asunnot ovat pitkä sarja huoneita keisarillisen palatsin ensimmäisen kerroksen puitteissa omassa siivessään, mukana keisari Franz Josephin sekä keisarinna Elisabethin aikoinaan asuttamat huoneistot.

Habsburgin perheen vuosisatojen varrella keräämät kokoelmat pyhiä ja maallisia aarteita ovat näytillä 21 keisarillisen huoneen alueella, sisältäen muun muassa 900-lukulaisen kruunun, hovin kullasta, hopeasta, ja posliinista valmistettuja ruokailuvälineitä, ja kuninkaallisten muotokuvia.

4) Donauturm

Wiener Donauturm Wien Itävalta.

Donauturm ei löydy keskeiseltä paikalta Wieniä, mutta paikka on syrjäisen, Donaupark-puiston keskellä olevan sijaintinsa ansiosta sitäkin hienompi nähtävyys.

Kaupungista itään olevan Donauparkin puitteista ilmaan nouseva torni tarjoaa upeat näkymät yli tonava-joen ja kaupungin keskustaan.

Voit katsella maisemia tornin näköalatasanteelta tai nauttia 360-asteen näkymistä paikan pyörivässä ravintolassa. Liikkuva ruokailu 150 metrin korkeudessa ei ole kaikkien suosima kokemus, mutta paikka on usein täynnä, minkä vuoksi ravintola suosittelee etukäteisvarausten tekemistä pöydälle.

Kesäkauden läpi tornista on mahdollista käydä tekemässä myös benji-hyppyjä.

5) Wiener Staatsoper


Wienin kansallisoopperatalo on keskeinen tekijä paikallisessa kulttuurielämässä sekä maan symboli toisen maailmansodan jälkeisellä kukoistuksen periodilla.

Talon rikkaaseen historiaan kuuluu kohokohtana mm. Mozartin “Don Giovanni” oopperan maailman ensi-ilta.

Oopperan sotien jälkeisen ajan jälleenrakennukseen kuuluu uusrenessanssin tyylinen julkisivu ja auditorio, kuin myös huipputeknologialla varustettu esiintymislava.

Hienoja osioita ovat lisäksi marmorinen suurportaikko ja teehuone, kuvakudokset ja maalaukset, jotka esittävät kohtauksia oopperoista, sekä veistosteokset kuuluisista säveltäjistä ja kapellimestareista.

6) Kunsthistorisches Museum

Wienin taidehistoriallinen museo, Kunsthistorisches Museum, on yksi koko Euroopan parhaita lajissaan.

Vuosisatojen varrella Habsburgit kokosivat monipuolisen kokoelman merkittävää taidetta kaikkialta maailmasta.

Hankintoihin kuului töitä vanhoilta mestareilta kuten Dürer, Rubens, Rembrandt, Raphael, Vermeer, Titian, ja Velasquez, muodostaen kokoelman ytimen, sisältäen lisäksi aarteita antiikin kreikasta, roomasta, egyptistä, sekä itämaisesta taiteesta.

Museon yli 3,2 km käytävien varrella on nähtävää enemmänkin kuin koko päivän ajaksi.

7) Belvederen palatsi

Belvederen palatsi ja sen puutarhat rakennettiin kesäasunnoksi Savoin prinssi Eugenelle, sotilasjohtajalle, joka auttoi itävaltalaisia voittamaan turkkilaiset joukot 1600-luvun aikana.

Kompleksiin sisältyy kaksi palatsia, Ylä- ja Ala-Belvedere, joita yhdistää toisiinsa kolmikerroksinen muodollinen ranskalainen puutarha.

Ylä-palatsi on koristeellisempi näistä kahdesta palatsista, ja sitä käytetäänkin enemmän erilaisiin tapahtumiin ja juhlallisuuksiin.

Alempi palatsi toimi aikoinaan prinssin varsinaisina asuintiloina. Molemmat ovat kuitenkin hienosti koristeltuja palatseja, sisältäen töitä maailmantunnetuilta taiteilijoilta.

8) Wiener Riesenrad

Wiener Riesenrad on Wienin kansainvälinen symboli, maailmanpyörä, joka on tullut maailmalla tunnetuksi mm. elokuvista “The Third Man” (1949), “Before Sunrise” (1995), ja “The Living Daylights” (1987).

Maailmanpyörä, joka rakennettiin vuonna 1897 keisari Franz Josefin 25-vuotisen hallintokauden kunniaksi, on hienon näköinen historiallinen huvipuistolaite, joka on täynnä viehätysvoimaa ja romantiikkaa.

9) Wiener Rathaus

Wiener Rathaus, joka rakennettiin vuosina 1872-1883, on uusgotiikan tyylinen palatsi ja Wienin kaupunginjohtajan sekä paikallishallinnon hallintorakennus.

Rakennus itsessään toimii ajoittain isäntänä erilaisille julkisille tapahtumille vuoden mittaan, mutta sen edustan aukio ja ympäröivät puutarhat ovat vilkkaassa käytössä, tarjoten esimerkiksi kuuluisan joulumarkkinan, luisteluringin talvisin, festivaaleja, markkinoita, kuin mys konsertteja.

10) Tiergarten Schoenbrunn


Tiergarten Schoenbrunn on maailman vanhin eläintarha, joka on säilyttänyt lumonsa nykypäiviin saakka, onnistuneesti uudistuen vuosien mittaan.

Eläintarha tarjoaa erinomaisen tavan viettää päivää uskomattomien eläinten parissa, joita säilötään moderneissa, huipputeknologiaa hyödyntävissä aidatuissa alueissa.

Kohokohtiin lukeutuvat muun muassa sarvikuonopuisto, sademetsätalo, aavikkotalo, meriakvaario, terrariumi, ja polariumi.

Tiergarten Schoenbrunniin kuuluu leikkialueita lapsille ja useita paikkoja nauttia virvokkeita, juomia ja ruokia, eläintarhan kierroksen mittaan.