Wienin raatihuone

Wienin raatihuone vuodelta 1883 on yksi vaikuttavimmista uusgotiikan tyylisuunnan rakennuksista Euroopassa, ja toimii Wienin kaupunginjohtajan ja kaupungin valtuuston toimipaikkana.

Raatihuoneen palatsimainen olemus hallinnoi monella tapaa Wienin keskustan aluetta, vaikka rakennus onkin hieman etäällä Ringstrasse kadusta sen edustalla olevan ison, puistomaisen Rathauspark puiston takia.

Rathauspark ja aivan raatihuoneen edusta on kokonsa takia suosittu paikka erilaisille tilaisuuksille, ja esimerkiksi saksalainen Roncalli sirkus (roncalli.de) on kesäisin pitänyt telttojaan juuri raatihuoneen edustalla.

Wiener Rathaus

KUVA: Raatihuoneen rakennuksen inspiraationa olivat varsinkin fleemiläisen gotiikan rakennukset, ja rakennus muistuttaakin Brysselin Hôtel de Villekaupungintaloa.

Wiener Rathaus facade

KUVA: Uusgotiikan arkkitehtuurityylille ominaisesti arkkitehti Friedrich von Schmidt antoi raatihuoneelle upean kavalkadin patsaita ja muita yksityiskohtia. Kuva on raatihuoneen tornin juurelta.

Rathauspark puisto on miellyttävää ajanviettopaikkaa niin paikallisille kuin turisteillekin, sisältäen hyvin hoidetut puutarhat, kaksi vesipatsasta, sekä useita mielenkiintoisia monumentteja, kuten kahden valsseistaan tunnetun säveltäjän, Johann Strauss vanhemman ja Joseph Lannerin monumentit.

Paikan valovoimaisin kohokohta on kuitenkin Rathaus rakennuksen 98-metriä korkea torni, ja “pisteenä iin päällä” sen huipulla oleva kuuluisa 3,4 metrinen “Raatihuoneen Rautaritari” (Eiserner Rathausmann) patsas.

Rakennuksen arkkitehti Friedrich Schmidt oli yksi aikansa johtavia uusgotiikan mestareita, ja hänen jäljiltään kaupunkiin jäi kahdeksan tyylisuunnan kirkkoa, aina Lazaristilaisten kirkosta (1862) St. Severinuskirche (1878) kirkkoon.

Kaupungin hallinnon tilojen lisäksi rakennuksesta löytyy myös kunnallinen ja osavaltio kirjasto, ja kaupungin arkisto, joka pitää sisällään useita tärkeitä dokumentteja kaupungin historian varrelta.

Wiener Rathaus
Friedrich-Schmidt-Platz 1
Wien
www.wien.gv.at

Voit kiertää vapaasti rakennuksen kaikkiaan seitsemän sisäpihan alueella sekä käydä sen Rathaus Keller (www.wiener-rathauskeller.at) ravintolassa, mutta rakennuksen muihin sisätiloihin tutustumiseen tulee osallistua kiertokäynnille.


Kiertokäynnit sisälle rakennukseen lähtevät Stadtinformation (Kaupungin Informaatio Toimisto) pisteeltä, joka ei ole turismi informaatio keskus vaan tietopiste kaupungin asukkaille hallinnon palveluista.