Wienin valtion ooppera

Wienin valtion ooppera on kenties tunnetuin Euroopan oopperoista, ja toimii upeassa Hovin ooppera teatteri -rakennuksessa (vuodelta 1869) elegantin Ringstrasse-kadun varrella.

Oopperaa ovat johtaneet sen historian aikana monet oopperataiteen suuruuksista, kuten Gustav Mahler, Richard Strauss, Franz Schalk, ja Clemens Krauss, ja oopperatalon johtajan paikkaa pidetään yhtenä Itävallan tärkeimmistä tehtävistä.

Vienna State Opera

KUVA: Wienin valtionoopperan talo kuvattuna Opernring osalta Ringstrassea.

Vienna State Opera statues

KUVA: Oopperatalo sisältää useita upeita yksityiskohtia jotka viittaavat näyttämötaiteeseen. Kuvan viisi pronssipatsasta osana talon julkisivua ovat Ernst Julius Hähnelin tekemiä, ja esittävät draamaa, fantasiaa, sankaruutta, huumoria, ja rakkautta.

Vienna state opera fountain

KUVA: Talon molemmilla puolilta löytyy varhaisen renesanssin tyyliin tehdyt suihkulähteet, jotka on suunnitellut Hans Glaser.

VIDEO: In Your Pocket julkaisun tekemä esittely oopperatalosta.

Gustav Mahlerin aikakaudella (1897-1907) Wienin ooppera nosti reformiensa avulla asemansa johtavaksi suunnannäyttäjäksi oopperataiteen alalla, sillä tuolloin otettiin ensimmäisenä käyttöön juuri Wienissä yleisön valon himmennys esitysten aikana, väliaikojen lyhennykset 15-20 minuuttiin, ja myöhäisten tulijoiden istuttaminen vain prologin jälkeen tai ensimmäisellä väliajalla.

Wieniläiset ovat kautta aikain olleet fanaattisia oopperan ystäviä, ja monet vierailevat oopperan johtajat ovatkin valittaneet, Herbert von Karajanin sanoin, “1,6 miljoonasta apuohjaajasta”, viitaten ankaraan kritiikkiin jota ohjaajat usein saavat valinnoistaan kaupungin asukkailta.

Oopperan pysyvä henkilöstö, jossa on useita kansainvälisiä tähtiä, sekä Valtion Oopperan Orkesteri, tekevät mahdolliseksi ne oopperan huippu-esitykset joista kaupunki kuuluisa.

Suomalaisista oopperatähdistä Wienin valtionoopperassa ovat esiintyneet Matti Salminen ja Martti Talvela.

Oopperasta tulee Wienin sosiaali-elämän keskipiste kunakin vuonna Helmikuussa, kun sen uusi tuotantokausi alkaa ooppera-tansseilla.

Oopperarakennuksen läheltä löytyy myös toinen Wienin kulttuurielämän keskus, Musikverein rakennus, jossa toimivat Wienin filharmonikot, ja jonka Suuresta Hallista lähetetään kunakin uutena vuotena maailmaan Wienin Filharmonikkojen uuden vuoden konsertti.

Oopperan ja filharmonikkojen välinen työyhteistyö Wienissä on erittäin läheinen, sillä filharmonikkojen jäsenet valitaan juuri Wienin valtionoopperan orkesterin muusikoista.

Wiener Staatsoper on yksi maailman kiireisimmistä oopperoista, tuottaen noin 50 – 60 oopperaa vuosittain 200 esityksen voimin.

Liput näytöksiin ovat erittäin suosittuja, joten kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin niiden hankinnan suhteen hyvien paikkojen varmistamiseksi.

Wien Staatsoper
Opernring 2
1010 Wien
www.staatsoper.at

Kuten Musikverein konserttisalissakin, myös valtionooppera tarjoaa seisomapaikkoja, jotka oopperan suhteen tulevat myyntiin hieman ennen esitysten alkua.


Voit tutustua oopperataloon tietysti myös tarjolla olevien kiertokäyntienkin avulla.