Yhdysvaltain lippu

Yhdysvaltain lippu on yksi tunnetuimmista maan symboleista, ja edustaa maan lisäksi myös sitä ideologiaa jolle USA on perustettu.

Amerikan lippu koostuu kaikkiaan kolmestatoista valkoisesta ja punaisesta horisontaalisesta punaisesta raidasta (ylimmän ja alimman raidan ollessa punaisia), ja punaiset raidat vaihtelevat valkoisen kanssa.

Lipun vasemmassa yläkulmassa on sininen suorakulmio, jossa on sisällä kaikkiaan viisikymmentä pientä, viisikulmaista tähteä, jotka on järjestetty yhdeksään horisontaaliseen vuorottain kuuden (ylin ja alin rivi) ja viiden tähden riviin.

New York Stock Exchange building Wall Street

KUVA: Yhdysvallat lippu koristamassa New Yorkin pörssirakennusta, kuvattuna Liberty Hall rakennuksen portailta, Broad and Wall katujen kulmasta.

Viisikymmentä tähteä lipussa kuvaavat 50:tä Yhdysvaltain osavaltiota ja 13 viivaa kuvaavat kolmeatoista alkuperäistä siirtomaata jotka nousivat vastarintaan Brittiläistä monarkiaa vastaan ja joista tulivat ensimmäiset osavaltiot liittovaltiossa.

Lipulla on useita lempinimiä, kuten “Stars and Stripes” (Tähdet ja Raidat), “Old Glory” (Vanha Kunnia), sekä “The Star-Spangled Banner” (Tähtilippu), joka on myös maan kansallislaulun nimi.

Lippu on yksi tunnetuimmista liittovaltion osavaltioita yhdistävistä symboleista, ja matkalla läpi maan lippuun törmää esimerkiksi julkisissa rakennuksissa, yksityisten asuntojen verannoilla ja pihoilla, auton sivu-ikkunoissa, ja rintanappeina.

Maailmanlaajuisesti lippua käytetään usein viittaamaan Yhdysvaltojen maan lisäksi myös siihen ideologiaan, jota länsimainen kulttuuri edustaa.

Ensimmäinen versio lipusta vuonna 1777 oli 13-tähtinen ja lippua on muutettu 26 kertaa sen jälkeen ja nykyinen 50-tähtinen lippu on vuodelta 1960.

Lipun suunnittelun suhteen on usein viitattu United States Army Institute of Heraldry:n (www.tioh.hqda.pentagon.mil) tekemään versioon, vaikkakin lipun suunnittelukilpailussa oli sen lisäksi kaksi lähes identtistä muiden tekemää versiota.


Suosittuja lipun käyttöpäiviä Yhdysvalloissa ovat Memorial Day (toukokuun viimeinen maanantai), Veterans Day (marraskuun 11.), Presidents’ Day (helmikuun kolmas maanantai), Flag Day (kesäkuun 14.), sekä Independence Day (heinäkuun 4.).