Yhdysvaltojen ruokakulttuuri

Yhdysvaltojen ruokakulttuuri tunnetaan pikaruokiensa ohella alueellisista keittiöistään, johon kuuluvat Uuden Englannin kalaruoat, New Yorkin ainutlaatuiset fuusiokeittiöt, ja eteläisten osavaltioiden grillatut erikoisuudet.

Amerikkaa kutsutaan usein kansojen ja kulttuurien sulatusuuniksi, joka on nähtävissä myös maan ruokakulttuurissa erilaisten keittiöiden vivahteiden näkyessä monissa ruokalajeissa.

Ruokakulttuuriin on oman sävynsä tuonut kansan mielenkiinto tähtikokkeja kohtaan, joiden suosiota ovat nostaneet mm. ruokakulttuurille omistettu oma 24-tuntinen tv-kanava Food Network (www.foodnetwork.com) ja erilaiset pääkanavilla näkyvät kokkiohjelmat, joista osa on tuttuja myös Suomen kanavilla.

Tähtikokkien johtamia ravintoloita löytyy maan alueelta varsinkin New Yorkista ja Las Vegasista.

Useimmat Yhdysvaltalaiset syövät kolme ateriaa päivässä, ja niiden välillä yksi tai kaksi välipalaa.

Perinteinen Amerikkalainen aamiainen juontaa juurensa maan historiallisessa maalaistaloudessa, ja sisältää ison annoksen kananmunia, pekonia, ja pannukakkuja, joilla jaksoi aloittaa raskaan maataloustyöpäivän.

Lounas oli historiallisesti maan tärkein ateria, mutta sen merkitys on vähentynyt työkiireiden vähentäessä lounaaseen tarjolla olevaa aikaa, joten monille lounas tarkoittaa nopeaa hampurilaista, keittoa, tai isoa salaattia.

Illallinen onkin nykyään tärkein päivän aterioista monille, ja kotiateriat koostuvat tyypillisesti paistetusta tai grillatusta lihasta, perunoista, riisistä, tai nuudeleista, leivästä ja salaatista.

Amerikkalaiset ovat, kuten suomalaisetkin, kahvinjuojakansaa, ja Yhdysvaltalaisten kahvinjuontihetket osuvat varsinkin aamun puoleenväliin, tai iltäpäivään, ja usein kahvin kyytipoikana on keksi, makeispatukka, tai pieni perunalastupussi.

Aamiaisajat ovat maassa normaalisti noin aamu kello 6:00 ja 11:00 välillä, lounasajat 11:30 – 14:00, ja illallinen tarjoillaan kello 17:00 – 22:00, joista tosin poiketaan varsinkin aamiaisen osalta viikonloppuisin.

Maan eri alueista New York on tunnettu huippuravintoloidensa ohella siitä valtavasta etnisten ravintoloiden valikoimasta joka kaupungista löytyy, aina Ukrainalaisista ravintoloista Jamaikalaiseen, ja kaikkea siltä väliltä. Samantyyppisen laajan tarjonnan löytää maan muista kaupungeista vain Los Angelesissa.

New Yorkin keittiö on antanut maailmalle useita erikoisruokia, kuten “New York” tyyliset (puutulella kypsytetyt) pizzat, bagelit ja pastramit kaupungin juutalaisesta perinteestä, sekä New Yorkin kiinalaiskorttelin dim sum ruoat.

Muista alueellisista keittiöistä Uuden Englannin alueen tarjontaan kuuluvat varsinkin erilaiset kalaruoat, kuten Mainen alueen hummereista tehdyt ateriat sekä clambake, joka on Amerikan intiaanien kulttuurista alunperin tullut äyriäisistä, kanasta, maissista, ja makkaroista tehty ruokalaji.

Keski-Atlantin alue Yhdysvaltojen itärannikkoa (Washington DC, Virginia, ja Cheapeaken lahti) ovat myös tunnettu kalaruoistaan, kuten ostereistaan ja sinisistä ravuista.

Amerikan eteläinen ruokakulttuuri on yksi maan mielenkiintoisimpia, tarjoten sekoituksen Eurooppalaista, Amerikan intiaanien, ja Afrikkalaisten ruokatraditioita.

Kaikkein tunnetuin versio etelän ruokakulttuuria on sen ruokalajit jotka tehdään grillin avulla, yleensä sianlihasta, mutta joskus myös kanasta tai naudasta, voimakkaasti maustettuna ja hitaasti paistettuna savugrillillä, ja lopuksi reilusti tarjoiltuna kastikkeen kera.

Etelän ruokakulttuurissa oma kappaleensa on Louisianan osavaltion alueelta alkunsa saanut Cajun keittiö, joka on raskaita ja voimakkaasti maustettuja ruokia tarjoava keittiöperinne, sekoituksena Ranskalaista, Espanjalaista, Afrikkalaista, ja Amerikan intiaanien ruokaperinteitä.

Cajun ruoista tunnetuimpia suomalaisille ovat usein varsinkin Gumbo ja Jambalaya.

Yhdysvaltojen eteläiset alueet, jotka sijaitsevat aivan Meksikon vieressä, ovat kehittäneet omia versioitaan Meksikolaisesta keittiöstä, tunnetuimpana Tex-Mex keittiö, joka yhdistää Texasin grilliruokaperinteet Meksikon voimakkaisiin makuihin.


Kahvilakulttuuri on kehittynyt maassa pitkälti pohjoisten läntisten osavaltioiden johtamina, joista tärkein alue on Seattle Washingtonin osavaltiossa, josta mm. Starbucks kahvilaketju (www.starbucks.com) sai alkunsa.